Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Mere za smanjenje emisije izduvnih gasova: Kolima „filter“ i na auspuh

Najavljena stroža kontrola uvoza i tehničke ispravnosti automobila.

SRBIJA sa 2.238.533 vozila, koliko ih je registrovano 2019, prosečne starosti veće od 17 godina, s pravom je, kao jedan od načina smanjenja zagađenja vazduha, predvidela dve mere koje se odnose na automobile i koje relativno brzo mogu da daju značajne rezultate. Upravo izduvni gasovi iz auspuha su jedan od ključnih zagađivača vazduha.

Jedna od prvih mera kojom će se baviti novorofmirana Radna grupa za rešavanje problema zagađenja vazduha biće rigorozna kontrola vozila na tehničkim pregledima. Prema važećim propisima, usvojenim 5. jula 2018. godine, na linijama tehničkih pregleda se meri emisija štetnih gasova, ali se neispravna vozila ne isključuju, već se vlasnicima daje rok da do 5. jula 2021. godine otklone sve nedostatke. Sada bi država u cilju urgentnog otklanjanja povećanog zagađenja mogla odmah, ne čekajući sledeću godinu, da započne primenu ovog propisa.

Druga najavljena mera je subvencionisanje kupovine hibridnih i električnih vozila. Ponuda hibridnih vozila na našem tržištu je dobra, jer za ovu vrstu eko-automobila, za razliku od električnih, zasada ne treba preskupa infrastruktura – mreža brzih punjača. Pri tome, hibridi su i dosta jeftiniji od električnih vozila, ali svakako država mora da počne i pravljenje infrastrukture za čisto električne automobile. Koliko je država spremna da pripomogne kupovinu „zelenih“ vozila teško je proceniti. Evropske zemlje izdvajaju od 3.000 do 12.000 evra subvencija za kupovinu ovih vozila. Mnogi povlače i paralelu sa subvencijom od 8.000 evra za taksiste koji kupuju nova vozila, mada njima nabavka vozila nije ograničena samo na hibride i elektromobile. Ne treba zaboraviti ni druge benefite s kojima država može da pospeši kupovinu – počevši od oslobađanja od poreza, besplatnog parkiranja, kupovine „staro za novo“, i jeftinijim registracijama, omogućavanjem korišćenja žute trake u gradovima i slično.

Mogla bi uskoro da se donese i zabrana uvoza vozila sa motorima „evro 3“, pa i „evro 4“ standarda, iako je ranije planirano da se to uradi krajem ove godine.

– Mi smo postali otpad za vozila iz Evrope koja niko neće – kaže generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika novih vozila Boban Nikolić. – Apsurd je i da za uvoz novog vozila država naplaćuje eko-taksu od 12.000 dinara po toni, a za polovna ne.

UVOZIMO STARO

U SRBIJU je 2019. godine uvezeno 141.918 polovnih vozila. Od toga sa „evro 4“ motorom 48.445 – proizvedenih od 2006. do 2009, a sa „evro 3“ motorom 61.303 – kojima je godina proizvodnje između 1999. i 2005.

Izvor: novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pre 30 godina, đačke torbe su bile lakše, ali je znanje bilo veće

Oglasna Tabla

Odmalena sam stoku voleo, hit-video iz Požege: Dragan je lep, mlad i domaćin, ali neoženjen! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Plaćaćemo kauciju za jogurt i mleko: Vlada Srbije objavila nacrt izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu

Oglasna Tabla

Maminin stopama: Bronza za Kalinu Bogojević

Oglasna Tabla

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla