OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Mere štednje najviše pogodile žene

Mere štednje u javnom sektoru, koje su uvedene od 2015. godine, nisu podjednako uticale na ekonomski položaj muškaraca i žena. Veći teret reformi ponele su žene, zaključak je prvog istraživanja o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji.

Istraživanje su sproveli Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), UN Women i Ambasada Kanade, a direktorka FREN-a Jelena Žarković Rakić kaže da su mere štednje dosledno primenjene u sektorima obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, ali ne i u javnim preduzećima.

„Mere štednje koje su uvedene od 2015. nisu u svom fokusu imale žene, a žene čine veliki broj zaposlenih u javnom sektoru. One čine većinu zaposlenih u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti, javnoj upravi. Sa druge strane, u javnim preduzećima najviše su zaposleni muškarci, skoro 70 odsto“, rekla je Žarković Rakićeva za Tanjug.

Istraživanje koje su sproveli pokazalo je da upravo u javnim preduzećima mere štednje nisu dosledno primenjene, te je, kaže Žarković Rakićeva, planirano smanjenje razlike u zaradama između žena i muškaraca izostalo.

„Mere štednje bile su osmišljene tako da samo smanje zarade onih koji zarađuju više od 25.000 dinara, a među onima koji zarađuju manje od 25.000 dinara većina su žene. Trebalo je na taj način da žene budu zaštićene. Međutim, na jedan dobar deo muškaraca koji rade u javnim preduzećima, te mere nisu bile primenjene“, kaže Žarković Rakićeva.

Takođe, podseća da je sa MMF-om 2015. dogovoreno da će Srbija svake godine po pet odsto smanjivati zaposlenost u javnom sektoru, te, primećuje ona, i od te mere se mahom odustalo.

„Zato je počeo prirodni odliv, odnosno žene pred godinama za penzionisanje podsticane su da odu u penziju“, rekla je Žarković Rakićeva.

To, kako kaže, potvrđuju i podaci koji pokazuju da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzionisanjem odu ranije u penziju, a kod žena mlađih od 30 godina se za 10 odsto povećala verovatnoća da postanu nezaposlene.

„Žene traže novi posao, jer je posao u javnom sektoru postao manje primamljiv zbog nižih zarada“, ukazala je Žarković Rakićeva.

Pomoćnica ministra za rad Nina Mitić kaže da su nezaposlenost i rodna nejednakost na tržištu rada globalni, nacionalni i lokalni problemi i dodala da su ta pitanja ključna za Ministarstvo rada.

Mitićeva navodi da je stopa zaposlenosti starijih od 15 godina kod muškaraca 57,3 odsto, a kod žena 41,7 odsto.

„To pokazuje da jaz između muškaraca i žena na tržištu rada u Srbiji postoji. Žene su i dalje izložene diskriminaciji kada žele da postanu preduzetnice, apliciraju za rukovodeća mesta i prilikom zapošljavanja. Takođe, društvene norme, tradicionalni stavovi, stereotipi utiču na ograničavanje i napredovanje žena u društvu i na tržištu rada“, rekla je Mitićeva.

Najavila je je da će Ministarstvo ove godine objaviti javni konkurs za samozapošljavanje žena koje su pretrpele nasilje.

Savetnik u Ambasadi Kanade za politička, ekonomska i medijska pitanja Vladan Miladinović je istakao da je Kanada prva zemlja u svetu koja je 2017. godine usvojila feminističku razvojnu politiku, koja ima za cilj da unapredi rodnu ravnopravnost i osnaži devojke i žene.

Istraživačica na Mirovnom institutu u Ljubljani Živa Humer predstavila je istraživanje koje je sprovela u Sloveniji i koje je takođe pokazalo da tamošnje mere štednje nisu uzimale u obzir heterogenost društva, pa su rodne razlike porasle tokom ekonomske krize.

„Do toga je došlo jer su se mere štednje pre svega odnosile na porodiljsko odsustvo, smanjenje dečijih dodataka, plaćanje vrtića i za drugo dete“, zaključila je Humerova.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla