14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

MELANOM – SPREČITI, LEČITI I ŽIVETI S NJIM

Melanom – sprečiti, lečiti i živeti s njim, tema je tribune koju su organizovali užičko udruženje „Roditelj“, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma i grad Užice. Bila je to prilika za Užičane da čuju stručna mišljenja o raku kože i rizicima, a takođe je devedesetčetvoro građana obavilo dermatoskopske preglede mladeža.

Od melanoma se u Srbiji leči oko 1.000 ljudi, a svake godine otkrije se od 500 do 700 novih slučajeva. Užičkim dermatolozima na kontrolne preglede svakog dana javi se do desetak ljudi. Poslednjih godina ipak su zabeleženi pomaci i u prevenciji i lečenju.

„Uglavnom dolaze zbog velikih mladeža koji su slični bradavicama, dok se manje javljaju zbog onih koji su u ravni kože, a oni su mnogo značajniji, jer se na njima najpre očekuju promene“, kaže dr Jelena Bojković dermatolog užičke bolnice.

„Što se tiče terapije, od ove godine konačno imamo ta dva leka na listi i to je zaista veliki uspeh u odnosu na predhodni period, ali to mora da bude samo prvi korak, jer mi i dalje ne možemo svakom pacijentu da ponudimo adekvatnu terapiju. Neophodno je da imunoterapija koja može da pomogne svim pacijentima bude i dostupna svima“, kaže Stefan Kostić, Udruženje pacijenata obolelih od melanoma.

Prevencija, uz preglede, podrazumeva pre svega zaštitu od sunčevog zračenja. Od loših strana sunčanja najviše su ugrožena deca, ali ne samo ona.

„Taj rizik za nastanak raka kože se upravo stiče u detinjstvu i sa povećanjem broja opekotina od sunca u detinjstvu se povećava i taj rizik pre svega, jer dečja koža nema dovoljnu zaštitu sama po sebi i zbog toga je važno da do pvre godine nikako nema direktnog izlaganja suncu, čak i do druge godine po nekim tumačenjima, a ako se ide na godišnji odmor primeniti rigoroznu zaštitu. Za sve važi da treba izbegavati boravak na suncu između 11 i 17 časova“, kaže prof. dr Lidija Kandolf Sekulović načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA.

Lekari kažu da šešir, naočare za sunce i krema sa visokim zaštitnim faktorom nisu letnji hir već su neophodni, jer je već ovih dana indeks UV zračenja između 8 i 10 što se smatra vrlo visokim.

Na početku dugog, toplog leta, sezone odmora, mora i radova u poljima upozorenja dermatologa o rizicima su posebno važna, a preplanuo ten koji je poslednjih godina imperative ne znači i zdravu kožu.

Izvor:rts.rs/pripremili: Slavica Jovanović, Duško Perić i Goran Marjanović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla