Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 03. decembra danas je priređen prijem u kabinetu gradonačelnika za predstavnike njihovih udruženja.

„Ovaj dan se obeležava od 1992. godine sa ciljem da se omogući osobama sa invaliditetom ravnopravno učešće u društvenom životu i svake godine predstavlja priliku da se podetimo problema sa kojim se oni suočavaju od kojih su najveći siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, problemi vezani obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu i nedovoljno učešće u društvenom životu“, rekao je na prijemu gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da već više godina unazad Grad Užice finansijski pomaže rad udruženja osoba sa invaliditetom na svojoj teritoriji, kojih trenutno ima 11, a od naredne godine će taj broj biti uvećan za udruženje „Jefimija“ tako da će ih biti 12.

„Kada je reč o rezultatima saradnje lokalne samouprave i udruženja osoba sa invaliditetom u prethodnim godinama, Grad je pružio podršku i formiranju preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, to je sušara za preradu voća u našem Biznis inkubatoru. Izgrađen je i inkluzivni park na Gradskoj plaži, a iz gradskog budžeta se plaćaju i lični pratioci za decu sa invaliditetom, gde je na početku realizacije tog projekta, pre dve godine, broj pratilaca bio 6, a već od naredne godine taj broj će biti 23“, naveo je Petković i dodao da je nedavno završena rekonstrukcija dva stana u Turici koja će biti data na upotrebu osobama sa invaliditetom.

Sumirajući urađeno, ali i realne potrebe osoba sa invaliditetom, gradonačelnik je istakao da je puno toga urađeno na tom polju, ali da svakako uvek može i više i bolje.

Čedomir Cicović predstavnik udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga je istakao dobru saradnju lokalne samouprave i udruženja osoba sa invaliditetom: „Činjenica da smo već godinama u Gradskoj kući prisutni kao predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom i da jedino Užice ima nešto što se zove Zajednica udruženja osoba sa invaliditetom, govori o strateškom opredeljenju i zajedničkoj saradnji svih udruženja i lokalne samouprave da na lokalnom nivou i dugoročno rešavaju probleme osoba sa invaliditetom.“

Cicović je istakao da užička udruženja imaju svakodnevni kontakt sa predstavnicima gradskog rukovodstva u cilju rešavanja problema sa kojima se osobe sa invaliditetom susreću, pa je današnji prijem „simboličan i formalan jer ne moramo danas da rešavamo probleme pošto već od sutra nastavljamo gde smo stali juče.“

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Rusija ukida ograničenja na uvoz svinjetine iz Srbije?

Oglasna Tabla

SVADBA, SVADBA: Udala se odbojkašica Suzana Ćebić (FOTO)

Oglasna Tabla

Palačinke od samo dva sastojka: Spremaju se ekspresno, a odlične su za doručak ili večeru

Oglasna Tabla

Kako nam aplikacije kradu podatke

Oglasna Tabla

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Oglasna Tabla

AFC Zlatibor 2020: Ninčić debitovao pobedom, šampionski pojas za Georgijeva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 17. februar

Oglasna Tabla

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla