-5.3 C
Uzice
24 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика 21. фебруара редовно обележавају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичну и културну разноликост, те мултилингвизам, а циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

Покрајински заштитник грађана подсећа да је право на употребу матерњег језика једно од основних људских права, а матерњи језик део културног идентитета народа, те тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања.

Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу, напомињу у саопштењу за медије из канцеларије Заштитника.

Како кажу, овај дан је од посебног значаја, јер језик представља значајан елемент националног идентитета, који ваља неговати и брижно чувати.

„Језичка шароликост је једна од важних одлика Војводине, чега смо сведоци у породичном окружењу, међу пријатељима, на радном месту, на улици. Зато не само данас, већ сваког дана треба да пркосимо вавилонској језичкој збрци и не дозволимо да нас та разноликост удаљава, него да нас мотивише на зближавање и боље упознавање“, наводи се у саопштењу.

Покрајински заштитник грађана се у свом свакодневном раду бори за поштовање људских и мањинских права и против дискриминације сваке врсте, па тако и против дискриминације људи на основу језичке припадности, кажу у његовој канцеларији, те додају да очување матерњег језика служи очувању властитог идентитета.

„Зато је важна и њена јавна и службена употреба, као и у области образовања и у јавном информисању, где је посебно битна доследна примена прописа који гарантују право на употребу и неговање матерњег језика“, порука је покрајинског заштитника грађана.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Unosan biznis: Kozarstvo postalo jedna od najisplativijih grana

Oglasna Tabla

Kroz javno-privatno partnerstvo do novog prevoznika u javnom gradskom i prigradskom prevozu

Oglasna Tabla

Povećane boravišne takse na Zlataru

Oglasna Tabla

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla