Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика 21. фебруара редовно обележавају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичну и културну разноликост, те мултилингвизам, а циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

Покрајински заштитник грађана подсећа да је право на употребу матерњег језика једно од основних људских права, а матерњи језик део културног идентитета народа, те тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања.

Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу, напомињу у саопштењу за медије из канцеларије Заштитника.

Како кажу, овај дан је од посебног значаја, јер језик представља значајан елемент националног идентитета, који ваља неговати и брижно чувати.

„Језичка шароликост је једна од важних одлика Војводине, чега смо сведоци у породичном окружењу, међу пријатељима, на радном месту, на улици. Зато не само данас, већ сваког дана треба да пркосимо вавилонској језичкој збрци и не дозволимо да нас та разноликост удаљава, него да нас мотивише на зближавање и боље упознавање“, наводи се у саопштењу.

Покрајински заштитник грађана се у свом свакодневном раду бори за поштовање људских и мањинских права и против дискриминације сваке врсте, па тако и против дискриминације људи на основу језичке припадности, кажу у његовој канцеларији, те додају да очување матерњег језика служи очувању властитог идентитета.

„Зато је важна и њена јавна и службена употреба, као и у области образовања и у јавном информисању, где је посебно битна доследна примена прописа који гарантују право на употребу и неговање матерњег језика“, порука је покрајинског заштитника грађана.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Забрана мобилних телефона на часовима?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичани забринути за будућност Ђетиње (ФОТО+ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туристичке организације Златибора и Требиња свечано озваничиле сарадњу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мокра Гора домаћин 6. туристичке конференције „Западна Србија”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 3. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ОСИ

ОГЛАСНА ТАБЛА

И даље нема конкретног решења за исплату дуговања овогодишњег рода малина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

ОГЛАСНА ТАБЛА

,,Живот уз баријере на путу до успеха“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА