19.7 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика 21. фебруара редовно обележавају земље чланице УНЕСКО-а како би промовисале језичну и културну разноликост, те мултилингвизам, а циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика и вишејезичности.

Покрајински заштитник грађана подсећа да је право на употребу матерњег језика једно од основних људских права, а матерњи језик део културног идентитета народа, те тачка препознавања, различитости али и толеранције и разумевања.

Језик је најмоћније средство комуникације, служи међусобном споразумевању и дијалогу, напомињу у саопштењу за медије из канцеларије Заштитника.

Како кажу, овај дан је од посебног значаја, јер језик представља значајан елемент националног идентитета, који ваља неговати и брижно чувати.

„Језичка шароликост је једна од важних одлика Војводине, чега смо сведоци у породичном окружењу, међу пријатељима, на радном месту, на улици. Зато не само данас, већ сваког дана треба да пркосимо вавилонској језичкој збрци и не дозволимо да нас та разноликост удаљава, него да нас мотивише на зближавање и боље упознавање“, наводи се у саопштењу.

Покрајински заштитник грађана се у свом свакодневном раду бори за поштовање људских и мањинских права и против дискриминације сваке врсте, па тако и против дискриминације људи на основу језичке припадности, кажу у његовој канцеларији, те додају да очување матерњег језика служи очувању властитог идентитета.

„Зато је важна и њена јавна и службена употреба, као и у области образовања и у јавном информисању, где је посебно битна доследна примена прописа који гарантују право на употребу и неговање матерњег језика“, порука је покрајинског заштитника грађана.

Извор: Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Na prodaju tri placa u bivšoj kasarni: 130 ari zemlje nudi se za 819.000 evra

Oglasna Tabla

Pomeranje kazaljki u noći između subote i nedelje

Oglasna Tabla

Asfaltirano pet putnih pravaca u Gorjanima

Oglasna Tabla

Javni poziv za sufinansiranje troškova vantelesne oplodnje u 2019. godini

Oglasna Tabla

Skandal u Arilju-Došli da odigraju humanitarnu akciju dočekale ih zaključane prostorije stadiona

Oglasna Tabla

Akcija prikupljanja otpada na Tić polju

Oglasna Tabla

Novi Zakon od decembra: Nemaš dokaz o poreklu imovine, porez 75 procenata

Oglasna Tabla

Nebojša Đurić – Volja je pokretač svega

Oglasna Tabla

Objavljen poziv za nabavku i ugradnju postrojenja i opreme za energetsku sanaciju / rekonstrukciju objekata u Paraćinu, Kruševcu i Užicu

Oglasna Tabla