26.6 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava, obeležava se danas širom sveta, 67. godinu za redom, kao podsetnik da svaki čovek ima pravo na život, slobodu i sigurnost. 

Obeležavanje je počelo 1950. godine, dve godine nakon što je je 10. decembra u UN potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.

U njoj je istaknuto da su ljudska prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka – od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Srbija se pridružuje obeležavanju tog dana, a danas će biti održan niz aktivnosti tim povodom.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje Sajam „Složeni mozaik Srbije“ koji će se održati u hali pet Beogradskog sajma.

Na Sajmu učestvuju predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva, turističkih organizacija i drugi. Svečanom otvaranju prisutvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin…

Sajam se organizuje u saradnji sa nacionalnim savetom mađarske, slovačke, češke, romske, crnogorske, nemačke, bugarske, rumunske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske, vlaške, makedonske, grčke, nemačke i aškalijske nacionalne manjine, koji će na svojim štandovima predstaviti kulturnu baštinu.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupiće nacionalni ansambl „Kolo“ i kulturno-umetnička društva koja će izvoditi tradicionalne igre i pesme.

Sajam je otvoren od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

„Izgrađivati društvo pravde i tolerancije“ 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković čestitala je svim građanima i građankama Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, uz podsećanje da je jedno od osnovnih i zagarantovanih – pravo svake osobe da ne bude diskriminisana i da bude ravnopravna.

Sva relevantna istraživanja kao i podaci iz podnetih pritužbi, pokazuju da su građani i građanke koji žive u siromaštvu, sa invaliditetom, zatim žene, Romi, stariji i druge društvene grupe, u povećanom riziku od nepoštovanja ili kršenja ljudskih prava, i to u različitim oblastima društvenog života: na tržištu rada, u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, obrazovanju, medijima…, navela je Janković u saopštenju.

„Potrebno je još intenzivnije raditi na daljoj izgradnji društva pravde, jednakosti i tolerancije, u kome se poštuju prava svakog pojedinca i u kome sve institucije rade svoj posao u okvirima zakonom utvrđenih ovlašćenja. Poseban akcenat treba staviti na zaštitu socijalnih i ekonomskih prava“, zaključila je poverenica. 

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da se svakom građaninu moraju obezbediti jednaka prava, a svi zajedno boriti protiv svih oblika ekstremizma.

„Današnji dan je prilika da se podsetimo da smo svi rođeni jednaki! Boja kože, vera, nacija, seksualna opredeljenost, invaliditet ne smeju biti prepreka u poštavanju jedni drugih“, poručio je Omerović u saopštenju ističući da postoje samo samo dobri i loši ljudi. 

„Sva različitost u našem društvu bi trebalo da nam bude prednost u izgradnji društva zasnovanog na poštovanju drugačijeg i drugih. Biti tolerantan prema drugima znači biti čovek iznad svega. Svi zajedno moramo braniti svačije pravo na različitost. Svi moramo odlučno da se borimo protiv svih oblika ekstremizama. Svi zajedno moramo svakom građaninu obezbediti jednaka prava“, istakao je Omerović. 

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da naše društvo mora biti društvo tolerancije i izrazila očekivanje da će se poštovanju ljudskih prava posvetiti mnogo više pažnje u narednom periodu, a ne samo danas kada se u celom svetu obeležava Međunarodni dan ljudskih prava. 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić poručio je juče da Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembar – predstavlja priliku da se jasno pošalje poruka o značaju zajedničke borbe protiv netolerancije i ekstremizma kako bi svaki građanin i građanka imali ista prava i jednake šanse za život.

U Srbiji su posebno ranjive grupe žene i deca žrtve nasilja, osobe sa invaliditetom, Romi i Romkinje, starija i LGBT populacija, saopšteno je iz kabineta Zaštitnika građana Zorana Pašalića.

Izvor:rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od Preljine do Požege 12 kilometara tunela i 35 mostova, najzahtevnija deonica na Koridoru 11

Oglasna Tabla

Zov iz dela porodice koju gubimo: „Počnite da paničite“

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla