6.3 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća

15. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv opstruktivne bolesti pluća. Uzrok je pojačana zapaljenska reakcija pluća na inhalativne agense koja dovodi do progresivne opstrukcije disajnih puteva. Usko je povezana sa hroničnim korišćenjem duvana.

Hroničnu opstruktivnu bolest pluća čine tri posebne bolesti: hronični bronhitis, emfizem pluća i bolest malih disajnih puteva , odnosno hronični bronhiolitis odraslih. Od ove bolesti obolevaju ljudi stariji od 45 godina, mada je ima i kod mlađih.

Osnovni simptomi ove bolesti su dugotrajan kašalj i iskašljavanje u trajanju oko 3 meseca u 2 godine unazad. Često je, na žalost, pacijenti mešaju sa astmom što samo odgađa odlazak kod lekara i pravo dijagnostikovanje. Karakteristika i jedne i druge bolesti jeste gušenje, ali je mehanizam nastanka bolesti drugačija. Najveći faktor rizika je pušenje, ali može biti posledica aerozagađenja, naslednog faktora, neodgovarajućeg radnog mesta i slično.

Hronična opstruktivna bolest pluća se leči otklanjanjem faktora rizika, uključujući bronhodilatatore za širenje disajnih puteva. Prioritet imaju disajni bronhodilatatori, a obavezne su i vakcinacije jer su ovi pacijenti podložni akutnim respiratornim infekcijama. Takođe se u terapiju uključuju i vežbe za disanje koje jačaju respiratornu muskulaturu.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla