OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Maturskih proslava će ipak biti, ali ove godine bez žurki u restoranima i hotelima

Kraj epidemije u Srbiji mogao bi biti proglašen sredinom juna. To praktično znači da neće biti prepreke za maturske večeri, ali i u periodu koji dolazi muzičke festivale pa i svadbe.

Ono što interesuje veći deo Srbije – roditelje i maturante jeste da li će biti proslave kraja jedne etape školovanja. Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za „Blic“ da, ukoliko se bude nastavio sadašnji trend pada broja zaraženih Covidom 19, nema razloga da se deci uskraćuje ono žele i vole.

– Poslednja odluka je na kriznom štabu i proceni stručnjaka kako za maturske većeri tako i za ekskurzije. Međutim, ukoliko su počeli avioni da saobraćaju, gde putnici sede tik jedan pored drugog, nema razloga ni da klinci ne proslave matursko veče – poručuje ministar Šarčević.

On dodaje da do proslava ima još vremena i da treba sačekati struku.

– Krajem juna, oko Vidovdana, trebalo bi da situacija bude potpuno relaksirana. To bi mogao biti period kada više nećemo ni imati epidemiju. Ipak, sačekaćemo stručnjake za konačnu procenu, odnosno model proslave. Ono što bih već sada mogao da preporučim jeste da mali maturanti ne idu po restoranima i hotelima. Svoje veče sasvim lepo mogu da proslave i u svojoj školi, njenom igralištu, a kao što je to običaj u mnogim državama Evrope i Amerike – kaže ministar prosvete.

Kako sa ekskurzijama?

Kako ističe Šarčević, četiri velike asocijacije koje se bave đačkim ekskurzijama postavile su pitanje školskih putovanja.

– Ne mogu da kažem putujte jer to je posao epidemiologa i stručnjaka da procenjuju te rizike. Ono što je do ministarstva, učinićemo maksimum. Možemo da liberalizujemo pravilnik, da se smanji kvota koliko je učenika iz jednog odeljenja dovoljno ili da se kvote popune sastavljanjem odeljenja. Naravno, osim stručnjaka, na kraju roditelji su oni koji odlučuju – ističe ministar.

Šarčević kaže da će danas biti upućen službeni zahtev vezan za procenu oko ekskurzija i da bi ova odluka trebalo da se preseče tokom naredne nedelje.

Ono na šta smo navikli, ali ne samo građani Srbije već i stranci su tri najveća muzička festivala. Kako sada stvari stoje – Exit se odlaže za avgust, u Dragačevu još uvek vagaju, a Beer fest je predviđen u uobičajenom terminu.

Exit u avgustu, Guča u oktobru?

Jubilarni 20. Exit festival u Novom Sadu neće biti održan kao svih proteklih godina, tradicionalno u julu. Premijerka Ana Brnabić rekla je da je preporuka da se Exit održi u avgustu.

– Doneli smo preporuku da se pomeri na avgust jer očekujemo da će tad biti potpuno mirna situacija u celoj Evropi – poručila je Brnabić.

Na zvaničnom sajtu ovog festivala saopšteno je da je organizatorima Exita zdravlje posetilaca, građana Novog Sada i Srbije, kao i svih učesnika u organizaciji na prvom mestu. Iz Exita su istakli da nije sporno pitanje promene formata i pomeranja datuma festivala.

Na konačnju odluku, kada će se začuti truba u Dragačevu i Guči, kako kažu organizatori, sačekaće se još neko vreme. Jubilej će ove godine obeležiti i Sabor trubača u Guči, ali se još uvek ne zna kada. Kao termini za 60. dragačevsku smotru trube figuriraju standarni – početkom avgusta ili iznuđeni – na jesen.

– Pratićemo instrukcije koje bude davala Vlada Srbije. Ako se važeće mere ukinu, Sabor će biti održan od 5. do 8. avgusta, a ako ne, pomerićemo za sredinu oktobra. Nije opcija da u avgustu Saboru trubača prisustvuje ograničeni broj ljudi, u tom slučaju je bolje da čekamo oktobar. Poštovaćemo sve mere države jer nam je bezbednost i zdravlje saboraša na prvom mestu – kaže za „Blic“ predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Kad god da bude održan Dragačevski sabor će umesto sedam trajati četiri ili pet dana. Beer fest u Beogradu, uvršten među deset najboljih pivskih festivala u svetu, ove godine biće održan 18. put. Organizatori se za sada drže ranije utvrđenog termina – od 12. do 16. avgusta.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla