23.8 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Maturanti bi radije da studiraju nego da rade

Priča se godinama da su dualno obrazovanje i majstorska znanja pravi način da srednjoškolci lako i brzo dođu do radnog mesta. Ali sadašnji maturanti Užica, grada u kome se po dometima u dualnom obrazovanju i saradnji sa privredom pročula Tehnička škola, radije se ipak opredeljuju za upis na fakultete. Većina vidi ovaj životni put: studije, akademsko zvanje, ozbiljnije godine, pa onda posao – ako ga uopšte nađu s fakultetskom diplomom. S tim što je među užičkim maturantima sada najpopularnije studiranje za lekare.

Takva opredeljenja mladih pokazalo je nedavno istraživanje, koje su u jeku maturantskih priprema za upis na fakultete sprovele Unija studenata Užica (okuplja oko 1.200 visokoškolaca iz ovog grada) i Unija užičkih srednjoškolaca. Ovu anketu, nazvanu „Studiram”, obavili su u pet ovdašnjih srednjih škola: Užičkoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Tehničkoj školi, Ekonomskoj školi i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić”, obuhvativši oko 600 maturanata.

– Ciljna grupa su nam bili oni koji su rado prihvatili da sa nama podele svoje planove i želje nakon završetka srednje škole. Rezultati ankete pokazuju da je 81 odsto ispitanih maturanata odlučilo da nastavi svoje obrazovanje, bilo na višoj školi ili fakultetu. Njih oko 14 odsto izjasnilo se suprotno, dok je pet odsto maturanata u nedoumici – kaže Radovan Novaković, predsednik upravnog odbora Unije studenata Užica.

Oni koji bi da po završetku neke od užičkih srednjih škola upišu fakultet najradije bi to učinili u Beogradu, istraživanje kaže da je takvih 71 odsto od ukupno anketiranih. Znatno manje ih se opredelilo za studije u Novom Sadu ili u svom rodnom gradu. A oko dva odsto ispitanih maturanata rešeno je da svoja znanja proširuje van granica naše zemlje, i to u razvijenim evropskim državama poput Austrije, Nemačke, Velike Britanije.

– Maturanti se interesuju za više od 35 različitih fakulteta i visokih škola. Najveće interesovanje je za Medicinski fakultet, čak 16 odsto ispitanih namerava da ga upiše. Sledi Filološki sa oko osam odsto zainteresovanih maturanata, kao i Fakultet organizacionih nauka (oko sedam odsto), dok je za Pedagoški u Užicu zainteresovano oko šest odsto. Zanimljiv je podatak da se veliki broj maturanata ove godine odlučio za neku visoku školu, među kojima je i Visoka poslovno-tehnička škola strukovnih studija u Užicu – dodaje Novaković.

Već nekoliko poslednjih godina, tradicionalno pred upis na fakultete, Unija studenata Užica u saradnji sa Unijom užičkih srednjoškolaca organizuje i predavanje „Studiram”, po kome je i ova anketa dobila ime.

Izvor:politika.rs/Autor: Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla