Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Maturanti bi radije da studiraju nego da rade

Priča se godinama da su dualno obrazovanje i majstorska znanja pravi način da srednjoškolci lako i brzo dođu do radnog mesta. Ali sadašnji maturanti Užica, grada u kome se po dometima u dualnom obrazovanju i saradnji sa privredom pročula Tehnička škola, radije se ipak opredeljuju za upis na fakultete. Većina vidi ovaj životni put: studije, akademsko zvanje, ozbiljnije godine, pa onda posao – ako ga uopšte nađu s fakultetskom diplomom. S tim što je među užičkim maturantima sada najpopularnije studiranje za lekare.

Takva opredeljenja mladih pokazalo je nedavno istraživanje, koje su u jeku maturantskih priprema za upis na fakultete sprovele Unija studenata Užica (okuplja oko 1.200 visokoškolaca iz ovog grada) i Unija užičkih srednjoškolaca. Ovu anketu, nazvanu „Studiram”, obavili su u pet ovdašnjih srednjih škola: Užičkoj gimnaziji, Medicinskoj školi, Tehničkoj školi, Ekonomskoj školi i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić”, obuhvativši oko 600 maturanata.

– Ciljna grupa su nam bili oni koji su rado prihvatili da sa nama podele svoje planove i želje nakon završetka srednje škole. Rezultati ankete pokazuju da je 81 odsto ispitanih maturanata odlučilo da nastavi svoje obrazovanje, bilo na višoj školi ili fakultetu. Njih oko 14 odsto izjasnilo se suprotno, dok je pet odsto maturanata u nedoumici – kaže Radovan Novaković, predsednik upravnog odbora Unije studenata Užica.

Oni koji bi da po završetku neke od užičkih srednjih škola upišu fakultet najradije bi to učinili u Beogradu, istraživanje kaže da je takvih 71 odsto od ukupno anketiranih. Znatno manje ih se opredelilo za studije u Novom Sadu ili u svom rodnom gradu. A oko dva odsto ispitanih maturanata rešeno je da svoja znanja proširuje van granica naše zemlje, i to u razvijenim evropskim državama poput Austrije, Nemačke, Velike Britanije.

– Maturanti se interesuju za više od 35 različitih fakulteta i visokih škola. Najveće interesovanje je za Medicinski fakultet, čak 16 odsto ispitanih namerava da ga upiše. Sledi Filološki sa oko osam odsto zainteresovanih maturanata, kao i Fakultet organizacionih nauka (oko sedam odsto), dok je za Pedagoški u Užicu zainteresovano oko šest odsto. Zanimljiv je podatak da se veliki broj maturanata ove godine odlučio za neku visoku školu, među kojima je i Visoka poslovno-tehnička škola strukovnih studija u Užicu – dodaje Novaković.

Već nekoliko poslednjih godina, tradicionalno pred upis na fakultete, Unija studenata Užica u saradnji sa Unijom užičkih srednjoškolaca organizuje i predavanje „Studiram”, po kome je i ova anketa dobila ime.

Izvor:politika.rs/Autor: Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla

Petar Božović pobednik Sretenjske ulična trke u Ušću

Oglasna Tabla

Najveća riznica ljubavnih citata: 50 veličanstvenih izjava srpskih i ruskih velikana o ljubavi, na jednom mestu

Oglasna Tabla

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 16. februar

Oglasna Tabla

Krenuli na litiju dugu 500 kilometara za spas srpskih svetinja (VIDEO)

Oglasna Tabla

Mališani Užica skupili skoro 70.000 dinara za NURDOR (VIDEO)

Oglasna Tabla

Darko je sa 9 godina prošao ono što nijedno dete ne bi trebalo: Tada se završilo njegovo detinjstvo

Oglasna Tabla