23 C
Uzice
септембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Matija Bećković: „Zlatibor je moćna planina“ (VIDEO)

Akademik Matija Bećković održao je književno veče u u kongresnoj sali Čigote, a otvorena je i izložba posvećena pozantom srpskom pesniku.

Ctihovi Matije Bećkovića u izvođenju guslara Radovana Pekovića otvorili su zanimljivo kulturno veče u Čigoti posvećeno ovom srpskom akademiku. Najpre je ovtvorena izložba „Matija“ autorke Dragane Tipsarević, dugogodišnje direktorke Biblioteke u Kraljevu sa 25 izložbenih panoa. Na njima su prikazani sadržaji dve Bećkovićeve biografije – životne i književne.

Književna karijera Matije Bećkovića počela je 1957. godine izdavanjem prve pesme, a publika u kongresnoj sali Čigote čula je neke od najpoznatijih kao što su Ćeraćemo se još, Gospod ili Nisi ti više mali, a pesnik je sa dosta žara govorio i stihove pesme Kada dođeš u bilo koji grad posvećene Veri Pavladoljskoj, Bećkovićevoj pokojnoj ženi kojoj je posvetio mnoge pesme. Takođe je predstavio publici i nekoliko dela iz svoje poslednje knjige, 100 mojih portreta.

„Bilo je divno i uzbudljivo, mnogo je lepa ova sala i naročito je važno što je bila puna. Ovde su izložba i književno veče i imao sam utisak da je moglo da traje koliko hoćete, niko se nije pomerao i niko nije morao to da sluša. Od silnih onih senzacija koje imaju u svakom telefonu, oni su došli da slušaju jednog pesnika u vreme kad se govori da je vreme pesnika prošlo, da su oni otpevali svoje i da su drugi mediji zamenili knjigu. Ali, odjednom vidite taj demanti, kao što je bilo večeras u Čigoti.“

kaže Bećković koji je ovog leta od opštine Čajetina dobio nagradu Vitez srpske književnosti, pa je istakao da mora viteški da se ponaša. Za Zlatibor ga vezuje i poznanstvo sa, kako kaže bistrim Zlatiborcima, kao što je Ljubivoje Ršumović.

„Zlatibor je moćna planina, kao Tibet prostrana i velika, a i mora da opravda to svoje ime. Kad izađemo na Zlatibor iz Užica, ja već mislim da sam u Čigoti, ali se naputujem dok dođem. Ja znam Zlatiborce, sa mnom su studirali ti bistri, plavi. Ljuba Ršumović je prototip tih bistrih Zlatiboraca i Užičana. Nisam ih razlikovao od Crnogoraca, a nije mi ni padalo na pamet da Crnogorci nisu Srbi. Nije zgodno da vitez daje neke primedbe. Ja bih trebalo da branim Zlatibor, bezuslovno. Zlatiborcima poručujem da uživaju u toj Bogom danoj prirodi i da ne misle da ima negde nešto lepše.“

Kako u jednoj svojoj pesmi kaže da je rešio da bude sve mlađi, Bećković dodaje da je rešio i da sve češće nastupa. Književno veče Matije Bećkovića deo je obeležavanja jubileja 40 godina od osnivanja biblioteke Čigota, a izložba je otvorena do 31. avgusta.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održan Dan pešačenja u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Otvorena biblioteka „Vanja“ u Krivoj Reci

Oglasna Tabla

Priča od koje ćete se naježiti: Ovako su srpski šarplaninci odbranili srpsko selo i seljane od američke vojske

Oglasna Tabla

Pripremite zimnicu na vreme: Proveren recept za preukusni džem od šljiva

Oglasna Tabla

Zbog odlaska učiteljice deca napustila školu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju sunčano i toplo, do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Užički Mik Džeger, Đorđe Vasić, koncertom zatvorio Užičko kulturno leto (VIDEO)

Oglasna Tabla

Što više čokolada pojedete, to ste pametniji: Nauka potvrđuje, a evo na osnovu čega!

Oglasna Tabla

Država pomaže adaptaciju autentičnih seoskih objekata

Oglasna Tabla