-2.7 C
Uzice
23 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Matija Bećković: „Zlatibor je moćna planina“ (VIDEO)

Akademik Matija Bećković održao je književno veče u u kongresnoj sali Čigote, a otvorena je i izložba posvećena pozantom srpskom pesniku.

Ctihovi Matije Bećkovića u izvođenju guslara Radovana Pekovića otvorili su zanimljivo kulturno veče u Čigoti posvećeno ovom srpskom akademiku. Najpre je ovtvorena izložba „Matija“ autorke Dragane Tipsarević, dugogodišnje direktorke Biblioteke u Kraljevu sa 25 izložbenih panoa. Na njima su prikazani sadržaji dve Bećkovićeve biografije – životne i književne.

Književna karijera Matije Bećkovića počela je 1957. godine izdavanjem prve pesme, a publika u kongresnoj sali Čigote čula je neke od najpoznatijih kao što su Ćeraćemo se još, Gospod ili Nisi ti više mali, a pesnik je sa dosta žara govorio i stihove pesme Kada dođeš u bilo koji grad posvećene Veri Pavladoljskoj, Bećkovićevoj pokojnoj ženi kojoj je posvetio mnoge pesme. Takođe je predstavio publici i nekoliko dela iz svoje poslednje knjige, 100 mojih portreta.

„Bilo je divno i uzbudljivo, mnogo je lepa ova sala i naročito je važno što je bila puna. Ovde su izložba i književno veče i imao sam utisak da je moglo da traje koliko hoćete, niko se nije pomerao i niko nije morao to da sluša. Od silnih onih senzacija koje imaju u svakom telefonu, oni su došli da slušaju jednog pesnika u vreme kad se govori da je vreme pesnika prošlo, da su oni otpevali svoje i da su drugi mediji zamenili knjigu. Ali, odjednom vidite taj demanti, kao što je bilo večeras u Čigoti.“

kaže Bećković koji je ovog leta od opštine Čajetina dobio nagradu Vitez srpske književnosti, pa je istakao da mora viteški da se ponaša. Za Zlatibor ga vezuje i poznanstvo sa, kako kaže bistrim Zlatiborcima, kao što je Ljubivoje Ršumović.

„Zlatibor je moćna planina, kao Tibet prostrana i velika, a i mora da opravda to svoje ime. Kad izađemo na Zlatibor iz Užica, ja već mislim da sam u Čigoti, ali se naputujem dok dođem. Ja znam Zlatiborce, sa mnom su studirali ti bistri, plavi. Ljuba Ršumović je prototip tih bistrih Zlatiboraca i Užičana. Nisam ih razlikovao od Crnogoraca, a nije mi ni padalo na pamet da Crnogorci nisu Srbi. Nije zgodno da vitez daje neke primedbe. Ja bih trebalo da branim Zlatibor, bezuslovno. Zlatiborcima poručujem da uživaju u toj Bogom danoj prirodi i da ne misle da ima negde nešto lepše.“

Kako u jednoj svojoj pesmi kaže da je rešio da bude sve mlađi, Bećković dodaje da je rešio i da sve češće nastupa. Književno veče Matije Bećkovića deo je obeležavanja jubileja 40 godina od osnivanja biblioteke Čigota, a izložba je otvorena do 31. avgusta.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Objavljene zbirke zadataka za završni ispit

Oglasna Tabla

Uglavnom sunčano sa temperaturom do devet stepeni

Oglasna Tabla

Veliki podvig našeg sugrađanina Aleksandra u Francuskoj

Oglasna Tabla

Užički đaci na bilbordima Ministarstva prosvete

Oglasna Tabla

Dobri Nenad Đokić spasao kuče iz Đetinje posle 20 dana agonije (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sadržaji Narodnog muzeja dostupniji osobama sa invaliditetom

Oglasna Tabla

Vojska poziva sve punolente mladiće da se prijave u vojnu evidenciju

Oglasna Tabla

Proleće će pokrenuti gondolu a gondola nove turističke projekte i sadržaje

Oglasna Tabla

Pregledi stručnih saradnika u Čigoti

Oglasna Tabla