ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Matija (18) je mladić za primer. Radi 2 posla, ali je i vatrogasac volonter: Gasio požar kod Arilja

– Ja da se pitam, ja bih doneo odluku da u nekom periodu života svako mora da prođe kroz protivpožarnu obuku, jer to može mnogo da pomogne u životu, u nekim situacijama – navodi Matija
Kada smo na Fejsbuku naišli na fotografiju nasmejanog plavog dečaka s naočarima, pohvaljenog zbog vatrenog krštenja koje je imao kao član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Arilje, kada je učestvovao u gašenju požara na lokacijama Vranovina i Kruščica, znali smo da moramo da ga nađemo i „ispitamo“ o njegovoj ulozi vatrogasca. To je jedna od onih priča u kojima se sve kockice odmah poklope i za tren oka dobijete priču o „običnim“, a vrednim pomena, ljudima.

Tog dana početkom avgusta gorele su šume u Vranovini na dva, tri mesta, ali ih je bilo još dva, tri u okolnim selima u Arilju. A Matija Stojić (18) bio je spreman da pomogne.

– Dok sam čekao u centrali da pođem, meni je komandir vatrogasne stanice u Arilju rekao „Samo smireno, opušteno, nemaš čega da se plašiš. Slušaš šta ti se kaže i radiš po komandi, ništa drugo i nećeš imati problem“ – priča Matija. – Jednostavno sam poslušao čoveka, tako je i bilo – kaže.

Matijini otac i stric su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva, pa nije ni čudo što ga je to privuklo.

– Stric još dok je imao polaganja bilo mi je zanimljivo, oni su me vukli sa sobom i svidelo mi se. Pitali su me da li hoću kad napunim 18 godina da se učlanim, rekao sam „hoću, nije problem“ pa sam tako od skoro, od pre dva, tri meseca i ja u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Od dvadesetak dobrovoljaca, javi se možda 5
Matija nam je objasnio i koja je tačno uloga dobrovoljaca.

– Profesionalci su ti koji u prvom redu gase požar, a mi dobrovoljci smo njihovi, da kažemo, pomoćnici, nosimo creva, zatvaramo vodu, po potrebi idemo i sa naprtnjačama gde nam oni kažu. Profesionalci nas usmere, mi u stvari samo radimo po njihovoj komandi kao pomoćnici, ne idemo u centar požara, mi smo samo ispomoć njima jer njih u tim momentima nema dovoljno, kad ima više požara, sve kolege moraju da se rasporede, pošto ih fali, idemo mi, dobrovoljno društvo, kao ispomoć – navodi on.

Od dvadesetak članova DVD Arilje, priča Matija, kad izbije požar, javi se možda pet ljudi, jer jedni rade, drugi možda trenutno ne budu u Arilju, pa im je svaki par ruku neophodan. Iako vrlo mlad, Matija radi dva posla, u hladnjači i automehaničarskoj radionici.

Koliko ima voljnih da budu dobrovoljni vatrogasci?

Svako može da ugasi požar u početnoj fazi
– To malo teže ide jer ljudi nisu zainteresovani iz nekog razloga, kad kažete omladini, mojoj generaciji da bi mogli da se učlane, oni kažu dosta im polaganja i predavanja u školi, iako je to možda nekih desetak časova. Malo su neozbiljni – smatra Matija.

– Da sutra u nečijoj kući plane požar, bili bi spremni da ga odmah ugase – objašnjava on.

– Svako može da ugasi požar dok je on u početnoj fazi – kaže Matija. – Ja da se pitam, ja bih doneo odluku da u nekom periodu života svako mora da prođe kroz protivpožarnu obuku, jer to može mnogo da pomogne u životu, u nekim situacijama – navodi Matija.

Kome se nekad nije zapalilo ulje u kuhinji?
Svakome se pre ili kasnije desi neka „nezgoda“ u kuhinji, pa Matija objašnjava kako da postupimo u tim situacijama.

– Da se zapali ulje u tiganju, neko koga to ne zanima, sipao bi vodu u tiganj, time bi napravio samo veći problem, jer se ulje ne rastvara u vodi, samo bi ga isterao iz tiganja, okolo bi nešto planulo, ako ima nešto od drveta i slično, umesto da samo pokvasi krpu i raširi je preko tiganja, tako spreči dotok vazduha i ugasi požar.

Izvor: Telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Веома успешно реализован пројекат „Поштуј младост, поштуј живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стравична несрећа код Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак, 11. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА