ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ

Masna riba kao rešenje za MIGRENU: Novo istaživanje došlo do zapanjujućih rezultata!

Ishrana bogata masnom ribom mogla bi da uguši migrenu koja vas muči iz dana u dan, otkrili su lekari.

Stručnjaci kažu da određene masne kiseline sadržane u Omega 3 mogu imati efekte smanjenja bola.
Istraživači iz SAD-a želeli su da saznaju da li bi dijeta sa puno masne ribe pomogla u ublažavanju migrene.

Masna riba povoljno utiče na migrenu

Pre regrutovanja učesnika ustanovili su da su oksilipini dobijeni iz omega 3 masnih kiselina povezani sa efektima smanjenja bola.

Međutim, takođe su izjavili da oksilipini dobijeni iz omega 6 masnih kiselina pogoršavaju bol i mogu izazvati migrenu.

Tim je pregledao podatke 182 pacijenta, prosečne starosti 38 godina. Od svih učesnika, 88 posto su bile žene i u proseku bi patile od migrene pet do 20 dana mesečno. Svakom učesniku je dodeljena jedna od tri dijete za period od 16 nedelja.

Jedna dijeta (kontrolna dijeta) obuhvatala je normalne nivoe omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Dve dijete su povećale unos omega 3, dok je jedna zadržala omega 6 isto kao i kontrolna, a druga snizila omega 6. Tokom 16 nedelja učestalost glavobolje je statistički značajno smanjena u drugoj i trećoj grupi. Učesnici su prijavili kraće i manje jake glavobolje od onih koji jedu normalnu ishranu omega 3.Dijeta sa visokim omega 3 bila je povezana sa smanjenjem za 1,3 sata glavobolje dnevno i dva dana glavobolje u mesecu.

 

 

Značajno smanjenje bolova

Stručnjaci su otkrili da je u grupi sa visokom omega 3 plus niskom omega 6, smanjenje iznosilo za 1,7 sati glavobolje dnevno i četiri dana glavobolje mesečno, što ukazuje na dodatnu korist od smanjenja omega-6 masnih kiselina u ishrani.

Iako su blagodati omega 3 dijete jasne, istraživači kažu da bi bilo teško da se ljudi koji pate od migrene drže stroge dijete. Dodali su da su većinu učesnika činile žene, pa se rezultati možda neće pokazati jednakim kod dece i muškaraca.

Profesor Kevin MekKonvej, emeritus profesor primenjene statistike sa Otvorenog univerziteta rekao je da su rezultati korisni, ali ne mogu se koristiti za pomoć ljudima koji imaju različite vrste migrene.

„Istraživači u radu pominju da bi dalja istraživanja mogla da ispitaju da li bi isti pristup mogao pomoći i drugim populacijama sa hroničnim bolom, ali ova konkretna studija ne može direktno reći da li bi mogla da pomogne ili ne, osim u vezi sa migrenom“, dodao je on.

Autori rada navode: „Iako dijete nisu značajno poboljšale kvalitet života, proizvele su velika, snažna smanjenja učestalosti i težine glavobolje u odnosu na kontrolnu dijetu.“

„Ova studija pruža biološki prihvatljiv dokaz da se bol može lečiti ciljanim promenama u ishrani kod ljudi.“

Šta sve spada u masnu ribu?
Losos, sardina, papalina, pastrmka i skuša su ribe koje možete naći kod nas, a koje se uklapaju u dijetu iz istraživanja.
Simptomi migrene?
Pulsirajući bol, osetljivost na svetlost, osetljivost na zvuk, mučnina, bol na jednoj strani, promena vida, zamućen vid, povraćanje.
FOTO: Piksabej
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Последње скупштинско заседање у актуелном сазиву

Радови на реализацији пројеката града и ресорних министарстава

Исплата мајских пензија почеће 4. јуна.

Детаљи бруталног убиства у Сјеници: Ножем је убадала по глави и телу!

Гондола данас неће радити

Отказан концерт крагујевачког састава Ларска

У ужичком породилишту рођено пет дечака

И сунце и киша, температура до 26 степени

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица