29 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

MAŠINA KOJA „JEDE“ SMOG

Italijanska kompanija U-Earth Biotechnologies tvorac je mašine koja „jede“ smog. Metalni cilindar visok tri metra već je postavljen nedaleko od Torina, na Alpima, kao brana za štetne čestice koje u vazduh emituju zagađivači, prenosi Blumberg. Cilindar „jede“ smog jer su u njemu nastanjene bakterije, koje se hrane izduvnim gasovima iz automobila, sumpor dioksidom iz termoelektrana, i drugim štetnim materijama koje dospevaju u atmosferu.

Jedna takva jedinica može da stvori balon čistog vazduha, veličine košarkaškog igrališta, kaže autor cilindra Beta Mađo. Umesto da uništavamo planetu raznim filterima za prečišćavanje, koji posle isteka roka upotrebe, postaju otpad, mi koristimo zagađivače i transformišemo ih, kaže Mađo.

Ovaj projekat rezultat je jednog od brojnih eksperimenata naučnika iz čitavog sveta, koji pokušavaju da nađu rešenje za smanjenje zagađenja. Nijedna od ideja ne može da reši problem u potpunosti, ali je veliki doprinos rešenju.

Inovativne projekte u oblasti zaštite životne sredine ponudile su i kompanija iz Roterdama, koja već radi u Kini, sa džinovskim jonizatorom, koji statičkim elektricitetom privlači štetne čestice iz vazduha, kao i tehnolozi iz Berlina, koji su se specijalizovali za pravljenje fasada koje hemijski neutrališu štetne čestice iz vazduha.

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla

Ćevapi i ajvar po receptu Džejmija Olivera: Probajte novi recept za čuveni srpski specijalitet koji će vas oduševiti

Oglasna Tabla