26.2 C
Uzice
јун 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

MAŠINA KOJA „JEDE“ SMOG

Italijanska kompanija U-Earth Biotechnologies tvorac je mašine koja „jede“ smog. Metalni cilindar visok tri metra već je postavljen nedaleko od Torina, na Alpima, kao brana za štetne čestice koje u vazduh emituju zagađivači, prenosi Blumberg. Cilindar „jede“ smog jer su u njemu nastanjene bakterije, koje se hrane izduvnim gasovima iz automobila, sumpor dioksidom iz termoelektrana, i drugim štetnim materijama koje dospevaju u atmosferu.

Jedna takva jedinica može da stvori balon čistog vazduha, veličine košarkaškog igrališta, kaže autor cilindra Beta Mađo. Umesto da uništavamo planetu raznim filterima za prečišćavanje, koji posle isteka roka upotrebe, postaju otpad, mi koristimo zagađivače i transformišemo ih, kaže Mađo.

Ovaj projekat rezultat je jednog od brojnih eksperimenata naučnika iz čitavog sveta, koji pokušavaju da nađu rešenje za smanjenje zagađenja. Nijedna od ideja ne može da reši problem u potpunosti, ali je veliki doprinos rešenju.

Inovativne projekte u oblasti zaštite životne sredine ponudile su i kompanija iz Roterdama, koja već radi u Kini, sa džinovskim jonizatorom, koji statičkim elektricitetom privlači štetne čestice iz vazduha, kao i tehnolozi iz Berlina, koji su se specijalizovali za pravljenje fasada koje hemijski neutrališu štetne čestice iz vazduha.

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prevrnulo se vozilo iz kolone predsednika Srbije, ministar Nedimović završio u kanalu

Oglasna Tabla

Užičani žele uređenje javnih površina

Oglasna Tabla

Zlatiborska gondola, najveća na svetu, krreće do kraja godine

Oglasna Tabla