4.4 C
Uzice
новембар 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Marku je svaki dan neizvestan, već tri godine čeka novo srce

Marko Mitrić (35) iz Kraljeva već tri godine čeka da dobije novo srce. Iako ima ugrađenu srčanu pumpu, kaže da mu je svaki novi dan neizvestan. 

U Srbiji trenutno ima četiri do šest donora na milion stanovnika što nas svrstava na evropsko žačelje po broju transplantacija, dok, recimo, Hrvatska ima više od 40 donora na milion stanovnika. Na transplantaciju srca u ovom trenutku čeka 40 pacijenata iz Srbije.

Jedan od njih je i Marko Mitrić, učitelj iz Kraljeva, koji je zbog teškog oštećenja srca morao da se penzioniše već sa 35 godina, i to posle samo pet godina radnog staža. Njegovo srce danas radi sa svega 15 odsto.

Pre tri godine je doživeo kliničku smrt, ali se izvukao. Nakon toga mu je ugrađena srčana pumpa i jedino rešenje za oporavak jeste da dobije novo srce. Od tada Marko svakog dana čeka na poziv iz Kliničkog centra za transplantaciju srca.

“Kroz glavu mi prolazi misao da će se to desiti u bilo kojem trenutku. Svakog dana je tako. I nosim se mišlju da ću dočekati transplantaciju. Optimističan sam da će se svakog trenutka desiti taj poziv“, kaže Marko.

Srećan je jer ima veliku podršku porodice, supruge Jelene i trogodišnjeg sina Đurađa. Ali, strah postoji, iako je to teško primetiti na Markovom izrazu lica.

“Najviše se plašim da ne padnem u neku paniku. A to sam doživljao kroz neki period života. Kad mi se stanje sa srcem pogoršavalo, dešavalo se da paničem kako će doći do nekog kobnog ishoda. A kada mi se desilo da upadnem u kliničku smrt, nisam ni znao da će se to dogoditi. Samo sam pao“, priča ovaj učitelj u penziji.

Mitrići će se uskoro preseliti u svoj stan koji su kupili uz pomoć stambenog kredita. Supruga Jelena kaže za N1 da se sve vreme drže zajedno, planiraju budućnost, i da kao i Marko, očekuju transplantaciju srca.

“Mi živimo kao i svaka normalna porodica. Očekujemo da će Marko uskoro otići na transplantaciju srca i veliki smo optimisti. Za sve što treba, podrška smo suprugu“, ispričala je supruga Jelena, koja je takođe prosvetni radnik i radi kao učiteljica.

Marko kaže da mu je najteže palo što više ne može da radi kao učitelj, ali i da ide na svirke omiljenih rok bendova. Jer, objasnio nam je da je muzika njegov život i kaže da ne može da se pronađe bez nje.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Aleksandar Gajšek u Užicu na tribini “ Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Veliki uspeh Strahinje Poledice, učenika Medicinske škole u Užicu

Oglasna Tabla

Velika akcija BIA u srpskoj fabrici oružja: Uhapšeni albanski špijuni?

Oglasna Tabla

Uhapšen piroman iz Prijepolja

Oglasna Tabla

Turistička organizacija Zlatibor – Ambasador dobre usluge

Oglasna Tabla

Zlatna karatistkinja Lidija Trmčić osvojila „Hungarian open“

Oglasna Tabla

Lako se pravi: Sirup od tri prirodna sastojka koji čisti pluća od katrana i toksina

Oglasna Tabla