OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Marku je svaki dan neizvestan, već tri godine čeka novo srce

Marko Mitrić (35) iz Kraljeva već tri godine čeka da dobije novo srce. Iako ima ugrađenu srčanu pumpu, kaže da mu je svaki novi dan neizvestan. 

U Srbiji trenutno ima četiri do šest donora na milion stanovnika što nas svrstava na evropsko žačelje po broju transplantacija, dok, recimo, Hrvatska ima više od 40 donora na milion stanovnika. Na transplantaciju srca u ovom trenutku čeka 40 pacijenata iz Srbije.

Jedan od njih je i Marko Mitrić, učitelj iz Kraljeva, koji je zbog teškog oštećenja srca morao da se penzioniše već sa 35 godina, i to posle samo pet godina radnog staža. Njegovo srce danas radi sa svega 15 odsto.

Pre tri godine je doživeo kliničku smrt, ali se izvukao. Nakon toga mu je ugrađena srčana pumpa i jedino rešenje za oporavak jeste da dobije novo srce. Od tada Marko svakog dana čeka na poziv iz Kliničkog centra za transplantaciju srca.

“Kroz glavu mi prolazi misao da će se to desiti u bilo kojem trenutku. Svakog dana je tako. I nosim se mišlju da ću dočekati transplantaciju. Optimističan sam da će se svakog trenutka desiti taj poziv“, kaže Marko.

Srećan je jer ima veliku podršku porodice, supruge Jelene i trogodišnjeg sina Đurađa. Ali, strah postoji, iako je to teško primetiti na Markovom izrazu lica.

“Najviše se plašim da ne padnem u neku paniku. A to sam doživljao kroz neki period života. Kad mi se stanje sa srcem pogoršavalo, dešavalo se da paničem kako će doći do nekog kobnog ishoda. A kada mi se desilo da upadnem u kliničku smrt, nisam ni znao da će se to dogoditi. Samo sam pao“, priča ovaj učitelj u penziji.

Mitrići će se uskoro preseliti u svoj stan koji su kupili uz pomoć stambenog kredita. Supruga Jelena kaže za N1 da se sve vreme drže zajedno, planiraju budućnost, i da kao i Marko, očekuju transplantaciju srca.

“Mi živimo kao i svaka normalna porodica. Očekujemo da će Marko uskoro otići na transplantaciju srca i veliki smo optimisti. Za sve što treba, podrška smo suprugu“, ispričala je supruga Jelena, koja je takođe prosvetni radnik i radi kao učiteljica.

Marko kaže da mu je najteže palo što više ne može da radi kao učitelj, ali i da ide na svirke omiljenih rok bendova. Jer, objasnio nam je da je muzika njegov život i kaže da ne može da se pronađe bez nje.

Izvor: rs.n1info.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Super žena sa decom, varjačom i kompjuterom

Oglasna Tabla

Danas u Srbiji počinje testiranje na zahtev građana: 1.200 dinara za proveru antitela na koronu

Oglasna Tabla

Predata lista „Aleksandar Šapić – Pobeda za Užice“

Oglasna Tabla

Kako ćemo putovati u Crnu Goru? Za državljene Srbije PSR test ili karantin

Oglasna Tabla

Seoski višeboj u Jablanici održaće se 5. jula

Oglasna Tabla

Komšije Sloboda i Zlatibor u ABA 2 ligi

Oglasna Tabla

Probni završni ispiti počinju danas

Oglasna Tabla

Od danas testiranje na antitela na lični zahtev

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 1. jun

Oglasna Tabla