Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Marko Trnavac dobitnik „Zlatne trube“: Sjajnom muzičaru priznanje „Večernjih novosti

Guča – Dobitnik „Zlatne trube“, dara „Večernjih novosti“ na 60. Saboru trubača u Guči, je Marko Trnavac iz Mršelja.

Svirka ovog virtuoza na trubi oduševila je saboraše, koji su aplauzima i vriskom pozdravili „zlatnog“ trubačkog asa.

– Presrećan sam. Ovo je bio moj san, da mi u rukama zasija „Zlatna“. Dugo se već takmičim, uvek imam svoj orkestar sa kojim radim tokom cele godine. Ova nagrada je i čast, ali i obaveza. Jer, moram je opravdati sada. A kako drugačije nego najboljom svirkom kojom ću uveseljavati narod. Hvala saborašima, Guči, a posebno hvala „Novostima“. Moj život od danas je potpuno druga priča – rekao nam je Trnavac.

O dobitniku nagrade publike, odnosno popularnije nazvane „Zlatna truba“, odlučivao je žiri u sastavu: Danijela Veselinović, profesor trube, Dragan Đolović, turistički vodič iz Čačka, Radovan Gajić, književnik iz Kanade, Joviša Slavković, književnik i Vladimir Ilić, novinar našeg lista. Pobednik je na leđima saboraša prenet kroz Guču, a Trnavac je svirao kao nikada pre, zvucima trube parao je nebo nad Gučom. „Zlatna“ je potom zasvirala u hotelu „Nordik“, nekada čuvenom po istoimenom nazivu kao i nagrada „Novosti“. Tako se na ovom jubilarnom Saboru „Zlatna“ vratila tamo gde je odvajkada i svirala. Slavlje je trajalo do pred samu zoru, a narod se tiskao da vidi i čuje najboljeg na ovogodišnjem takmičenju najboljih trubačkih orkestara.

Stručni žiri odlučio je da za Prvu trubu proglasi Kristijana Azirovića, najbolji orkestar je Vladimira Ivanovića, dok je najizvornije muzicirao orkestar Jovice Jovanovića iz Lunovog Sela. Finalno takmičenje počelo je sa čuvenom saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“, koju je na stadionu kraj Bjelice u istom dahu odsviralo skoro 200 trubača. Sve to pratio je zvuk prangija, a ceo ovaj momenat, pričaju saboraši, ostaće svakome urezan u sećanja do kraja života, jer tada se „čovek naježi od glave do pete“.

Ređali su se na bini sve sami trubački asovi, najbolji koje Srbija trenutno ima. Južnjaci su igrali na kartu meraklijskih, vranjkih, setnih melodija, dok su zapadnjaci gruvali „dvojke“, prvi za užitak i igru svirali su čočeke, drugi kola. Nije saborašima na stadionu smetalo sunce koje je neumoljivo pržilo, a ni trubači nisu posustali na vrućini, svirali su stameno, bez greške, za uživanje i pamćenje. Posebno će ostati upamćeno maestralno izvedeno „užičko kolo“ orkestra Marka Trnavca iz Mršelja, koje je na Saboru odsvirano posle čak 36 godina.

Slovenci: Ovo je ludnica!

Ovo je prava ludnica, nigde nema ovakve žurke na otvorenom kao u Guči. Stigli smo prvog dana Sabora, ne ide nam se kući, tako da ćemo možda produžiti boravak u Dragačevu, da ispratimo i poslednjeg trubača iz Guče – rekla nam je grupa Slovenaca.

GZS/ Novosti/Marko trnavac dobitnik Zlatne trube, foto: GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССП Ужице: Грађани незадовољни начином обрачуна рачуна за изношење смећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело заказивање термина за упис у школу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трибина „Да нам школа буде сигурна“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прва епизода нове кампање „У загрљају Златибора“ – Ски центар „Торник“

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Веселе осамдесете” у Градском културном центру

ОГЛАСНА ТАБЛА