ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Marko Trnavac dobitnik „Zlatne trube“: Sjajnom muzičaru priznanje „Večernjih novosti

Guča – Dobitnik „Zlatne trube“, dara „Večernjih novosti“ na 60. Saboru trubača u Guči, je Marko Trnavac iz Mršelja.

Svirka ovog virtuoza na trubi oduševila je saboraše, koji su aplauzima i vriskom pozdravili „zlatnog“ trubačkog asa.

– Presrećan sam. Ovo je bio moj san, da mi u rukama zasija „Zlatna“. Dugo se već takmičim, uvek imam svoj orkestar sa kojim radim tokom cele godine. Ova nagrada je i čast, ali i obaveza. Jer, moram je opravdati sada. A kako drugačije nego najboljom svirkom kojom ću uveseljavati narod. Hvala saborašima, Guči, a posebno hvala „Novostima“. Moj život od danas je potpuno druga priča – rekao nam je Trnavac.

O dobitniku nagrade publike, odnosno popularnije nazvane „Zlatna truba“, odlučivao je žiri u sastavu: Danijela Veselinović, profesor trube, Dragan Đolović, turistički vodič iz Čačka, Radovan Gajić, književnik iz Kanade, Joviša Slavković, književnik i Vladimir Ilić, novinar našeg lista. Pobednik je na leđima saboraša prenet kroz Guču, a Trnavac je svirao kao nikada pre, zvucima trube parao je nebo nad Gučom. „Zlatna“ je potom zasvirala u hotelu „Nordik“, nekada čuvenom po istoimenom nazivu kao i nagrada „Novosti“. Tako se na ovom jubilarnom Saboru „Zlatna“ vratila tamo gde je odvajkada i svirala. Slavlje je trajalo do pred samu zoru, a narod se tiskao da vidi i čuje najboljeg na ovogodišnjem takmičenju najboljih trubačkih orkestara.

Stručni žiri odlučio je da za Prvu trubu proglasi Kristijana Azirovića, najbolji orkestar je Vladimira Ivanovića, dok je najizvornije muzicirao orkestar Jovice Jovanovića iz Lunovog Sela. Finalno takmičenje počelo je sa čuvenom saborskom himnom „Sa Ovčara i Kablara“, koju je na stadionu kraj Bjelice u istom dahu odsviralo skoro 200 trubača. Sve to pratio je zvuk prangija, a ceo ovaj momenat, pričaju saboraši, ostaće svakome urezan u sećanja do kraja života, jer tada se „čovek naježi od glave do pete“.

Ređali su se na bini sve sami trubački asovi, najbolji koje Srbija trenutno ima. Južnjaci su igrali na kartu meraklijskih, vranjkih, setnih melodija, dok su zapadnjaci gruvali „dvojke“, prvi za užitak i igru svirali su čočeke, drugi kola. Nije saborašima na stadionu smetalo sunce koje je neumoljivo pržilo, a ni trubači nisu posustali na vrućini, svirali su stameno, bez greške, za uživanje i pamćenje. Posebno će ostati upamćeno maestralno izvedeno „užičko kolo“ orkestra Marka Trnavca iz Mršelja, koje je na Saboru odsvirano posle čak 36 godina.

Slovenci: Ovo je ludnica!

Ovo je prava ludnica, nigde nema ovakve žurke na otvorenom kao u Guči. Stigli smo prvog dana Sabora, ne ide nam se kući, tako da ćemo možda produžiti boravak u Dragačevu, da ispratimo i poslednjeg trubača iz Guče – rekla nam je grupa Slovenaca.

GZS/ Novosti/Marko trnavac dobitnik Zlatne trube, foto: GZS

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић