Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Marija je danas sve što kao devojka nije želela da bude, a njena priča je priča o uspehu u porodičnom biznisu

Od malih nogu je volela slike i maštala da radi u muzeju. Završila je istoriju umetnosti. Danas je, međutim, alfa i omega u porodičnoj fabrici za proizvodnju alata od tvrdih metala i čelika.

Na prvi pogled krhka i nežna, ali u praksi visprena, snalažljiva i vrlo poslovna žena, Marija Đurić (36) danas sa majkom, ocem i braćom uspešno vodi porodičnu firmu u Užicu. U firmi je menadžer za kvalitet, ali i ključna karika u promovisanju kompanije u zemlji i svetu, organizator učešća firme na svetskim sajmovima, glavni pregovarač sa stranim kupcima i dobavljačima i sve ono što kao tinejdžerka i devojka nije želela da bude.

Mihajlo Selaković, Marijin otac, osnivač je firme
FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA/Mihajlo Selaković, Marijin otac, osnivač je firme

– Uvek sam volela umetnost, želela sam da radim u galeriji i da se divim umetničkim delima. U tom pravcu sam se i školovala, završila sam istoriju umetnosti i imala podršku porodice. Otac me uvek podržavao u izboru, nikada nije nametao svoju volju, ali život i društvo u kome je u kulturi bilo teško naći posao, ipak su me doveli u muški posao, među alate, teške mašine i majstore… I ne kajem se – gradeći imidž firme i radeći na njenom marketingu vremenom sam našla satisfakciju. Počela sam da radim posao koji me u mladosti ni trunku nije privlačio, a danas ga jako volim – priča za “Blic” naša sagovornica, sa osmehom dodajući da joj je suprug kustos u muzeju i da kroz njegov posao često dodatno ispuni svoju dušu. A dušu i žensku lepotu firmi daje i Mirjana Selaković (57), Marijina majka, koja od osnivanja firme vodi računa o komletnim finansijama i računovodstvu.


FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

– Želim da naglasim da je mama napustila dugogodišnji posao knjigovođe u Narodnom muzeju u Užicu da bi ocu bila podrška u privatnom poslu. Otac ne bi doneo mnoge dobre odluke da nije bilo nje. Kada čujete izreku: Iza uspešnog muškarca stoji uspešna žena, moja mama Mira je pravi predstavnik. Moja uloga je, za sada, skromna, ali nadam se da ću uspeti da je sustignem! – kaže Marija.

Firma “MTK Metal-komerc”, smeštena na pola puta između Užica i Zlatibora, počela je sa radom u januaru 1990. godine kao zanatska radnja za proizvodnju zakovica i eksera. Osnovao je Mihailo Selaković, Marijin otac, koji je u posao, pored kćerke, uveo i dva sina.

Marija Đurić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/Marija Đurić

Iz godine u godinu razvoj, investicije i osvajanje novih tržišta bili su im među prioritetima – firma danas zapošljava 90 ljudi, izvozno je orijentisana i proizvode od najkvalitetnijih materijala izrađene na najmodernijim mašinama prodaje širom Evrope, Azije, Afrike i Amerike. Širok asortiman alata u mogućnosti su da ponude svim industrijama: za preradu žice i lima, auto i avio industriji, industriji za proizvodnju šrafovske robe, farmaceutskoj, namenskoj. Siguran dokaz kvaliteta su brojni kupci širom sveta, koji su redovni posetioci inostranih sajmova na kojima firma izlaže kao što su IWA Outdoor and Classic u Nirnbergu i Wire and Tube u Dizeldorfu. Poslovna i proizvodna zgrada prostire se na površini od 2.500 kvadratnih metara, dok zelena okolina koja pripada “MTK Metal-komercu” ima 40.000 kvadrata.


FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

– Imamo velike planove za proširenje proizvodnih kapaciteta za 20 odsto u 2019. godini. Toliko imamo posla da bismo mogli da zaposlimo još 60 radnika samo kad bi nam grad i lokalna samouprava sredili infrastrukturu, pre svega, puteve, struju i kanalizaciju – kaže Đurić i dodaje da firma svake godine u mašine uloži oko 200.000 evra.

Porezi nas guše

U muškom stilu Marija priča kako bi privrednicima u Srbiji bilo mnogo lakše kada bi država podsticala investiranje.

– Poreski sistem ne podstiče ulaganje u novu opremu, jer pri uvozu plaćamo visoke carine i PDV, a nakon toga, nabavljena osnovna sredstva uvećavaju dobit na koju ponovo plaćamo porez. Tako da je ukupno poresko opterećenje za nabavku opreme oko 70 odsto što je jako nepovoljno za svakog privrednika koji želi da proširi i osavremeni svoju proizvodnju – objašnjava Marija Đurić.

Izvor:BLIC/Suzana Lakić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Voćni sufle od griza i pudinga koji se topi u ustima: Toliko ukusan da će vam svi tražiti još

Oglasna Tabla

Srbija planira zabranu plastičnih tanjira, kašika, viljuški, slamčica

Oglasna Tabla

Veliki uspeh užičke košarke, Sloboda ide u ABA 2 ligu

Oglasna Tabla

Promocija projekta Neolife na 42. Međunarodnom samu turizma u Beogradu

Oglasna Tabla

Danas su Zadušnice

Oglasna Tabla

Danas pretežno sunčano, do 12 stepeni

Oglasna Tabla

Vanredna autobuska linija za Zadušnice

Oglasna Tabla

Izgradnja auto-puta Požega–Kotroman počinje 2021.

Oglasna Tabla

Pilot projekat u šest gradova: Osnovci će od jeseni u školi moći da pohađaju časove atletike

Oglasna Tabla