3.9 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SPORT PLUS - UŽICE

MARATONSKE TRKE ZA GINISA

Srpski paraolimpijac Goran Nikolić, koji je iz Kragujevca krenuo 3. septembra s namerom da obori Ginisov rekord tako što će za 55 dana trčati 55 maratona kroz Srbiju, BiH i Crnu Goru, stigao je u Užice, u pratnji Slavka Kuzmanovića i mladih užičkih atletičara, i time završio 42. uzastopnu trku.

Maratonske trke za Ginisa

Nikolić, koji je član Udruženja slabovidnih osoba, pošto na jednom oku vidi pet odsto a na drugom je potpuno slep, jutros je pretrčao deonicu od 42,194 kilometra od Ovčar Banje do Užica za 4 sata i 47 minuta.

Na gradskom trgu su ga dočekali mnogi građani, predstavnici užičkog Rotari kluba, glarske vlasti i članovi Međuopštinske organizacije Saveza slepih i slabovidih, sa kojima je obeležio 15. oktobar – Svetski dan belog štapa. Pridružili su im se učenici Osnovne škole „Stari grad“ i Medicinske škole, koji su sa povezima preko očiju, poručili: „Zažmuri da bi me razumeo“.

– Pravi cilj trke je podstaknem osobe sa invaliditetom da se bave sportom i da im saopštim da ako osoba sa invaliditetom može da pretrči 55 uzastopnih maratona, onda može da obavlja i druge poslove – poručio je Goran, koji sutra nastavlja ka Valjevu, potom prema Šapcu i Loznici, nakon toga kroz Bosnu i Hercegovinu, a 55. maraton trebalo bi da završi 27. oktobra u Budvi.

– Mislim da ću postaviti novi rekord i opravdati očekivanja svih koji su me podržali – poručio je Nikolić, koji svojim podvigom želi da doprinese prikupljanju novca za nabavku sportske opreme i rekvizita za osobe sa invaliditeom, u čemu ga je podržao Rotari distrikt Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Poduhvat je zvanično prijavljen Ginisu, a aktuelni vlasnik svetskog rekorda je atletičar iz Japana koji je trčao 53 uzastopna maratona.

Izvor: danas.rs / N. Kovačević

output_bxjkuy-1

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krčma Sirogojno (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetlana je napustila posao programera, sada gaji krave na Zlataru i nije se pokajala

Oglasna Tabla

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla