OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Manja norma ili zatvaranje škola

Ukoliko Ministarstvo prosvete ne reši problem prekomerne norme profesora u srednjim školama, školska godina za srednjoškolce neće početi 1. septembra, poručila je predsednica Udruženja nastavnika društvene grupe predmeta Stanka Vukčević.

Norma časova u osnovnom obrazovanju setom zakona iz 2017. godine umanjena je za dva časa, sa 20 na 18, dok je za srednje obrazovanje ostala ista – od 20 do 22 časa.

– Najveći broj predmeta je sa 20 na 22 časa što se nikad nije desilo u školstvu. Mi radimo za istu zaradu veći posao. To je diskriminacija – kazala je Vukčevićeva.

Ističe da su uputili inicijative Ministarstvu, poslaničkim klubovima, Odboru, i podseća da su predstavnici Sindikata prosvete ranije imali razgovore na tu temu sa premijerom i resornim ministarstvom, ali da je nakon toga usledila tužba, jer dogovor nisu postigli.

– Nećemo dugo čekati, niti ćemo obnavljati inicijativu. Verovatno nećemo početi školsku godinu. Naši zahtevi će biti da se izmene dva člana iz zakona o gimnazijama i o stručnom obrazovanju kako bi se otklonila diskriminacija i kako bi se zaštitila prava zaposlenih.

Ukoliko bi se vratila norma na 18 časova, kolege bi osigurale stabilan ugovor o radu – navodi Vukčevićeva i poručuje da Ministarstvo prosvete mora zaštititi i asistente u nastavi, kojima se moraju isplatiti nadoknade zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Izvor: Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla