ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Manifestacija “Muzeji za 10” od 12. do 18. maja

Pod motom “Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse” od 12. do 18. maja obeležava se ovogodišnja manifestacija “Muzeji za 10”. Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja u 50 gradova i mesta širom Srbije, među kojima je i Užice, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacijama pripremaju raznovrsne sadržaje.

Pored stalnih postavki u Narodnom muzeju Užice, Jokanovića kući, Memorijalnom kompleksu Kadinjača i Zavičajnom odeljenju Muzeja u Novoj Varoši, posetioci će moći da pogledaju dve izložbe. Prva će biti otvorena danas u 13 sati u galerijskom prostoru Jokanovića kuće. Izložba “Govor duše” autora Dijane Ristović i saradnika Mire Ćuković je izložba predmeta koji su nastali iz potrebe da se na opipljiv način iskažu osećanja prema nekome. Kako su to radili naši preci momci i devojke, pogotovu u seoskim sredinama Zapadne Srbije, pokazuju nam specifični predmeti koje poseduje Narodni muzej Užice, a to su ručne preslice i maramice sa navezenim stihovima.

 

U subotu 15. maja, kada se obeležava i 17. Evropska noć muzeja,  u 18 sati u Narodnom muzeju Užice biće otvorena izložba “Izvol’te, ali otmeno” autora Milodarke Đajić i Katarine Dogandžić-Mićunović. Izložba predstavlja posuđe za služenje hrane iz zbirki Narodnog muzeja Užice, kao i ono koje se nalazi u domovima Užičana.

U toku manifestacije od 12. do 18. maja Narodni muzej Užice radiće u vremenu od 10 do 20 časova, a Jokanovića kuća, Memorijalni komleks Kadinjača i Zavičajno odeljenje Nova varoš od 10 do 18 časova. U Noći muzeja Narodni muzej Užice i Jokanovića kuća biće otvoreni za posetioce do 22 sata.
Tokom trajanja Manifestacije ulaz je besplatan, a programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 je nacionalna muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se ove godine održava po sedmi put pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – ICOM Srbija.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)