ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Манaстир Хиландар даровао општини Чајетина златиник са ликом краља Милутина

Чајетина – Поводом недавног обележавања седам векова од смрти светог краља Милутина, великог ктитора манастира Хиландар, Сабор манастира је одлучио да изда само 10 златника са ликом краља Милутина, јединствених на свету и да их додељује онима које препознаје да настављају дело светог краља Милутина и осталих ктитора Хиландара. Један од ових десет златника на читавом свету добила је и Општина Чајетина.

Фото: РИНА

„Ово велико признање и част коју нам је манастир Хиландар указао представља истовремено и обавезу да са игуманом и монасима још више радимо на пројектима духовности и саборности српског народа и свих његових пријатеља. Пример светог Саве, који је још увек жив у нашим мислима и у свему што радимо, нас обавезује да будемо достојни својих славних предака који су управо у најтежим тренуцима за Србију и српски народ у манастиру Хиландар проналазили додатну духовну снагу за очување националног и културног идентитета, рекао је за РИНУ председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Он је свечано почетком јула уручио одлуку Скупштине општине игуману манастира Хиландар архимандриту Методију а у сврху пројекта изградње научно-образовних кампова манастира Хиландар. Захваљујући се, игуман Методије је даровао управо тај златник краља Милутина због ове одлуке али и због сталне подршке коју Општина Чајетина пружа манастиру и монасима ове велике светиње.

„Пут Србије у будућности ће одређивати три теме – Косовски завет, став према Русији и српска саборност. Општина Чајетина је, као мала самоуправа, на сва три ова поља учинили колико је могла и уверен сам да ћемо тако радити и у будућности. Заједно са братством манастира Хиландар помажемо децу са Косова и Метохије и децу из Хрватске која тешко живе у енклавама. На плану саборности смо сви дали велики допринос – грађани општине Чајетина, чланови Општинског већа, одборници, инвеститори – и овом одлуком да земљиште доделимо Хиландару смо показали своју решеност да останемо на светосавском путу“, закључио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Извор:РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА