Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Манaстир Хиландар даровао општини Чајетина златиник са ликом краља Милутина

Чајетина – Поводом недавног обележавања седам векова од смрти светог краља Милутина, великог ктитора манастира Хиландар, Сабор манастира је одлучио да изда само 10 златника са ликом краља Милутина, јединствених на свету и да их додељује онима које препознаје да настављају дело светог краља Милутина и осталих ктитора Хиландара. Један од ових десет златника на читавом свету добила је и Општина Чајетина.

Фото: РИНА

„Ово велико признање и част коју нам је манастир Хиландар указао представља истовремено и обавезу да са игуманом и монасима још више радимо на пројектима духовности и саборности српског народа и свих његових пријатеља. Пример светог Саве, који је још увек жив у нашим мислима и у свему што радимо, нас обавезује да будемо достојни својих славних предака који су управо у најтежим тренуцима за Србију и српски народ у манастиру Хиландар проналазили додатну духовну снагу за очување националног и културног идентитета, рекао је за РИНУ председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Он је свечано почетком јула уручио одлуку Скупштине општине игуману манастира Хиландар архимандриту Методију а у сврху пројекта изградње научно-образовних кампова манастира Хиландар. Захваљујући се, игуман Методије је даровао управо тај златник краља Милутина због ове одлуке али и због сталне подршке коју Општина Чајетина пружа манастиру и монасима ове велике светиње.

„Пут Србије у будућности ће одређивати три теме – Косовски завет, став према Русији и српска саборност. Општина Чајетина је, као мала самоуправа, на сва три ова поља учинили колико је могла и уверен сам да ћемо тако радити и у будућности. Заједно са братством манастира Хиландар помажемо децу са Косова и Метохије и децу из Хрватске која тешко живе у енклавама. На плану саборности смо сви дали велики допринос – грађани општине Чајетина, чланови Општинског већа, одборници, инвеститори – и овом одлуком да земљиште доделимо Хиландару смо показали своју решеност да останемо на светосавском путу“, закључио је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић.

Извор:РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Више од 250 милиона динара уложено у реконструкцију школа и вртића

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прве пензије са повишицом стижу сутра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Годишњи концерт Поп хора Г.Л.А.С. у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Д Пиг“ у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија на цевоводу за Забучје, нормализација водоснабдевања у вечерњим сатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и мало топлије, у току дана могућа слаба киша, понегде снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА