24.3 C
Uzice
април 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Malinarima stiže pojačanje, protesti i u drugim gradovima?

Proizvođači malina i dalje u Prijepolju blokiraju magistralni put kroz Srbiju ka Crnoj Gori, Beograd – južni Jadran, što bi moglo da potraje i do deset dana.

Učesnici protesta drže u blokadi magistralni put Prijepolje – Bijelo Polje i ističu da protest neće prekinuti dok akontna cena maline ne bude 180 dinara.

Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća. Ministarstvo im je poručilo da „adresa“ za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu. 

Proizvođači malina tvrde da minimalna otkupna cena kilograma tog voća ne bi smela da bude niža od 1,5 evra, da bi nadoknadili troškove proizvodnje. 

Oni su i prošle godine protestovali tokom berbe, nadajući se da će uz pomoć ministarstava poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje. 

Inače, malinari najavljuju da će od ponedeljka protest podržati i Savez malinara Srbije „Srpska malina“. 

Savez malinara Srbije „Srpska malina“, koji ima članove u 13 gradova zapadne Srbije, odlučio je da podrži taj protest i pozvao predstavnike „Limske doline“ da u ponedeljak u privrednoj komori Užica učestvuju u razgovoru sa hladnjačarima po pitanju akontnih cena za rod 2018. godine. 

Predsednik upravnog odbora „Srpske maline“ Milan Đukić izjavio je da će se, ukoliko se ne postigne dogovor sa predstavnicima hladnjačara i Ministarstva poljoprivrede, protesti proširiti i na druge gradove zapadne Srbije. 

Mirsad Obućina iz istog Saveza kaže za Tanjug da će već danas put Prijepolja krenuti autobusi sa njihovim članovima. 

Regionalna TV N1 je prenela da je predsednik Udruženja „Limska dolina“, Sanel Dizdarević rekao da će ove godine početne cene malina biti loše. 

„Prvo se namire kupci i preprodavci, pa nama šta ostane. S tim razlogom smo se i okupili, da pošaljemo poruku našem predsedniku (Srbije, Aleksandru) Vučiću da nam izađe u susret i da se dovede investitor u Prijepolje koji će raditi preradu maline i uposliti radnike, i ovaj proizvod plasirati na svetsko tržište“, rekao je Dizdarević. 

Dizdarević je upozorio da će protest u Prijepolju trajati i do deset dana, sve do ispunjenja zahteva. 

Predsednik Upravnog odbora poljoprivrednih proizvođača Užice Milija Lazić kaže da pregovori koji su vođeni prethodne noći nisu uspeli, jer im je delegacija vlade „nudila skroz nešto drugo od onoga šta su naši stvarni zahtevi“. 

„Već godinu dana molimo vladu i sve državne institucije da nas saslušaju i pomognu da ovo razrešimo, da nateraju hladnjačare da shvate da mi nismo nadničari na njihovom njivama već njihovi poslovni partneri, da smo upućeni jedni na druge i da treba da sarađujemo, a ne da se oni ponašaju kao neki monopolosti koji će određivati cenu, uslove i sve… Mi znamo da ima osnova da akontna cena maline bude 180 dinara“, istakao je Lazić. 

Protest malinara organizovali su Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla

Na protestu u Užicu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Oglasna Tabla