Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Малинарима прошле године било мало 600 динара а данас доста и упола мање!

На К1 телевизији код Јоване Јоксимовић гостовали су Добривоје Радовић као представник једног удружења малинара и власник хладњаче ,како каже средње величине, Слободна Кузмановић. Уз упадице и доскочице са једне и друге стране тешко је закључити ко је ту у праву јер су и једни и други причали и да је скупо и да је јефтино, све зависи како је када у ком тренутку коме одговарало али кренимо редом.

На самом почетку Слободан Кузмановић је рекао да је дошло до поремећаја тржишта малине односно цене малине на светском тржишту: „Десило се то да смо имали у једном моменту много већу понуду од тражње и били смо далеко најскупљи од других, односно од конкуренције на европском тржишту. Значи, наши пољопривредници су желели што већу цену и то је било њихово легитимно право и добили су једну доста добро цену али то дефинитивно како европско тако и светско тржиште није прихватило“ каже Кузмановић. Он је у даљем току разговора констатовао да је срспку малину потиснула јефтинија из Украјине и Пољске: „Они су имали далеко ниже цене и у откупу и у продаји, почели су да нуде од 3 до 3,5 евра за малине“ казао је Кузмановић и додао: „Разлог што смо далеко најскупљи је тај јер је наша понуда далеко најскупља и наши купци су тражили повољније производе са тржишта која су продавала јефтиније. Значи, понуда и тражња су учиниле своје.

Добривоје Радовић као представник малинара у разговору констатовао да српска малина има бољи квалитет и да заслужује бољу цену те да су вишкови који су се појавили дошли из увоза што је гост (власник хладњача) демантовао подацима Министарства пољопривреде о стању залиха. На питање Јоване Јоксимовић која би то цена задовољила малинаре ове године Радовић је рекао: „Килограм малине у овој години на цену хемије, трошкова радне снаге и цена коштања прозводње укупно треба да буде 300 динара“ наглашавајући да то треба да буде аконтна цена. На подсећање саговорника да је прошле године тражио да цена буде 800 динара Радовић је рекао да је цена била 630 динара и да је била у складу са ситуацијом на тржишту односно констатовао да је малине било недовољно.

Током разговора говорило се и о смањењу субвенције за осигурање која је у појединим регионима била 70% а сада је спуштена на 40 до 45%. Кузмановић је изјавио да је та тема покренута од стране са Осигуравајућим кућа код представника Владе и да имају обећање да ће бити враћена на исти ниво.

Агропрес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај