OGLASNA TABLA
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Godine za nama, u ovo doba kada se približava sezona berbe maline, navikle su nas na jadikovke srpskih prozivođača „crvenog zlata“ kako otkupljivči niskim otkupim cenama opet hoće da se ovajde o grbaču seljaka. Danas potpuno drugačija priča – malinari su zadovolji cenama.

Na tome bi trebalo da zahvale podbačaju roda u najvećim konkurentskim državama i ogromnoj tražnji širom sveta koju je, između ostalog, inicirala i epidemija korona virusa.

U Ariljskom kraju, kaže malinar Miroslav Ćirković, otkupljivači obilaze proizvođače i nude im minimalnu cenu od 250, s tim što su neki izdašniji dali ponudu od 300 dinara. O kakvom skoku otkupne cene se radi govori podatak da je prošlogodišnji rod maline plaćen 235 dinara za kilogram sorti miker i ferdoti, odnosno 215 za vilamet. Razlika je još veća ako se ova uporedi sa 2019. kada je cena bila 180 dinara.

– Hladnjačari u Arilju i okolini su prodali svoje zalihe i zato nude osetno više novca nego ranije. Sa većom otkupnom cenom biće veća i dnevnica za berače. Vlasnici većih parcela ih već traže i uz smeštaj i hranu im nude 2.500 – 3.000 dinara, – prenosi Ćirković.

Opet, nije sve potaman proizvođačima. Vesi o otkupnoj ceni su dobre, ali ne i o stanju malinjaka što će umanjiti prinos. Zbog prolećnih mrazeva, kaže Miroslav Ćirković, koji su naročito desetkovali zasade uz reke, prinos će biti manji 30 – 40 odsto u odnosu na pun potencijal.

– Ostaje nam da se nadamo da neće biti grada koji će dodatno uništiti rod i uzdamo u protivgradne strelce. Koliko znam, dobili su dovoljno raketa, samo da nas ne zadesi neka sila kojoj ni protivgradna odbrana neće moći ništa, – kaže ovaj malinar.

Dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku, jedan od naših najboljih stručnjaka za jagodasto voće, kaže da je rast otkupne cene maline kod nas očekivan s obzirom da je na svetskom tržištu deficit. Zbog hranidbenih i lekovitih svojstava maline, kupine i borovnice, ukazuje on tražnja za ovim voćem je u doba korone porasla naročito na zahtevnim tržištima sa stanovništvom veće kupovne moći.

Pritom, ponuda maline je manja nego ranije.

-U SAD je trenutno na zalihama 17 odsto manje maline nego prošle godine zbog pobačaja roda u Čileu koji je sa 33 – 35 hiljada spao na 26-27 hiljada tona. Deficit je i u Nemačkoj u koju se izveze 60 odsto naše ukupne proizvodnje. Poljaci su imali loše uslove tokom zime i proleća, tako da su i zasadi kod njih u lošem stanju i ne obećavaju dobar prinos. Poljaci pritom kao i mi stagniraju u jagodastom voću, a problem im je radna snaga, – objašnjava dr Leposavić.

Što se tiče kondicionog stanja zasada kod nas, nastavlja ovaj stručnjak, prilično je šarena. Ni najviše cena, dodaje on, ne može nadoknaditi pad prinosa i gubitak količina sa kojima se srećemo.

-Nekoliko je razloga tome. Duži niz godina otkupna cena je bila niska. Malinari su prepušteni sebi i prave propuste u primetni agrotehničkih mera. Veliki je deficit struke na terenu. Isti je slučaj bio u Bosni koja je prvo napravila velliki malinarski bum i stigla na 22.000 tona, a onda je doživela vrtoglav pad i svela proizvodnju na 9.000 tona. Ali, u Republici Srpskoj su sada krenuli sa konkretnim stvarima, odnosno sa obukom savetodavaca koji će sa malinarima biti u zasadima. Taj projekat finansiraju otkupljivači i deset lokalnih samouprava. Jedan od načina da se poveća proizvodnja je upravo ovaj, – ističe dr Leposavić.

Ne samo ovim, nastavlja on, Srbija bi trebalo da se povede i primerom Republike Srpske koja je uradila konkretan popis površina i količina koje poseduje.

-Prema podacima našeg Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji ima 24.000 hektara pod malinom. Baratamo pogrešnim informacijama, nemamo ni upola toliko. Pregled stanja je neophodan da bi sagledali kako da unapredimo prinos i kvalitet, – upozorava naš sagovornik.

Izvor: ozonpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

“Nemojte me pipati, molim vas!” Učenika iz Užica seksualno zlostavljao taksista koji ga je vozio na maturski ispit. Policija odmah privela napasnika!

Oglasna Tabla

Od sutra stroga kontrola – svi uređaji policije otkrivaće pijane i drogirane vozače

Oglasna Tabla

Najbolje užičko-Najveći pećinski portal na Balkanu

Oglasna Tabla

Zašto nikako ne smete da stavljate krastavac i paradajz zajedno u salatu

Oglasna Tabla

Otkrila je Novaka, proglašena za jednog od najboljih trenera na svetu, a od svog radase nije obogatila: Ovo je priča o legendarnoj Jeleni Genčić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan velnesa obeležen na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Održano školsko takmičenje u ribolovu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Biblioteka vas čeka

Oglasna Tabla

I jutros smo platili Titov dug: Legla nam je rata od 20 miliona evra

Oglasna Tabla