10.2 C
Uzice
септембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MALINARI ZATVARAJU PUTEVE

Proizvođači „crvenog zlata“ od petka u novim protestima. Najavili „pohod“ i na otkupna mesta i hladnjače.

Posle protesta upozorenja održanog u subotu u Arilju, ujedinjeni proizvođači „crvenog zlata“ iz cele Srbije najavili su da će u petak 23. juna obustaviti berbu i krenuti u blokade otkupnih mesta, hladnjača i saobraćajnica. Predstavnici 54 udruženja, okupljeni u Asocijaciji „Malinari Srbije“, pozvali su nadležne da do isteka ovog roka „urazume izvoznike i monopoliste“ i omoguće otkup novog roda po tržišnoj ceni.

Uputili smo dopis ministarstvima poljoprivrede, privrede i finansija, trgovine, predsedniku države i carini, apelujući da se izbegne radikalizacija protesta. Za nekoliko dana počeće branje najvećih količina ovogodišnjeg roda, a u slučaju da država dozvoli pljačku, malinu nećemo poklanjati i ona neće završiti u hladnjačama – naglašava Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije. – Od svih lokalnih samouprava, gde se malina gaji, zatražili smo održavanje vanrednih skupštinskih sednica, jer želimo da znamo stavove lokalnih vlasti o pokušaju pljačke njihovih građana.

Na protestu upozorenja u Arilju okupilo seoko 1.000 malinara iz svih udruženja, a podršku poljoprivrednicima dali su i pojedini sindikati, ali i studentske organizacije. Lokalna vlast u svetskoj prestonici „crvenog zlata“ takođe je zatražila da se nadležna ministarstva uključe u rešavanje „monopola u otkupu i izvozu maline“. Naveli su i da sadašnja cena od 100 do 120 dinara nije tržišna, već je to „rezultat dogovora monopolista da opljačkaju milione evra na štetu proizvođača“.

NEDIMOVIĆ: PREVIŠE POD ZASADIMA

MINISTAR poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će sutra razgovarati sa predstavnicima proizvođača maline. On je naglasio da su površine pod zasadima značajno uvećane i da je došlo do poremećaja na tržištu.

– Ministarstvo ne može da određuje cenu, ali preko inspekcijskih organa i nezavisnih tela može da reaguje na terenu – rekao je Nedimović.

Izvor:novosti.rs/tekst i foto:Nikola Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Cena skače iz sata u sat: Nafta skuplja 20 odsto, planeta se trese, ekonomije klize ka recesiji

Oglasna Tabla

Okrivljeni za ubistvo Save Grobara izneli odbranu: Božović i Čekićević se svađali ko je ubica, optuživali jedan drugog!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 17. septembar

Oglasna Tabla

Glumica Branka Veselinović-Dečije srce u nedrima stogodišnjakinje

Oglasna Tabla

Užičanin Dragan Marković živi u Vankuveru i daleko od rodnog grada neguje i čuva srpsku tradiciju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Gurmanski putevi vode u selo Mačkat

Oglasna Tabla

Titovi dugovi stigli na naplatu

Oglasna Tabla

Završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Pehari za sve užičke klubove na reliju Đerdap 2019.

Oglasna Tabla