23.7 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

MALINARI SE „VADE“ NA DRVA, PATENTIRALI PRIGUŠIVAČ ZA MOTORNE TESTERE

Zbog ovogodišnje niske cene malina i loših vremenskih uslova koji su prepolovili rod, proizvođači ovog voća u Ivanjici i Arilju su se okrenuli prodaji drva. Ovih dana vlada prava jagma za ogrevnim i tehničkim drvetom, a cena im je visoka, pa su malinari u ovim šumovitim predelima rešili da na ovaj način premoste period do sledeće berbe.

 I dok pojedinci pošteno „muče svoju muku“ spemajući žigosana drva u sopstvenim šumama, problem su nesavesne drvoseče koji seku nežigosano drveće u svojim, tuđim ili državnim šumama.

Nekontrolisana seča šuma može imati teške posledice poput klimatskih promena, erozije zemljišta, pokretanje klizišta, poremećaj biljnog i životinjskog sveta…

„Ne znam ti ja ništa o tim klimatskim promenama, ako se nešto klima, onda je to moj prazan novčanik. Ove godine je cena maline bila izuzetno loša, rod slab, pa kad sam platio radnike, preparate, đubrivo… nije mi ostalo ništa. Sada moram da se ‘vadim’ iz besparice spremajući i prodajući drva“, rekao nam je Borivoje Ubiparić, malinar i drvoseča iz Ivanjice koga smo zatekli na poslovima spremanja drva.

PRIGUŠIVAČI ZA MOTORNE TESTERE

Erska dovitljivost nema granica, pa su tako nesavesni gorštaci ovih krajeva „patentirali“ prigušivače za motorne testere kako ih šumari ne bi otkrili u nezakonitim radnjama. Naime, ovaj jednostavni izum se sastoji u tome da se oko motorne testere obmota platneni džak, pa se drvoseče ne mogu čuti kako stružu stabla u šumi.

U Šumskoj upravi ovog područja su nam rekli da je za njihove šumare ovo ozbiljna poteškoća, jer je u planinskim krajevima najlakši način otkrivanja šumokradica upravo po zvuku motorne testere. „Zahtevali smo od opštinskih vlasti da se u Ivanjici i Arilju zabrani proizvodnja i promet tih platnenih džakova, ali su nam rekli da je to nemoguće pošto su oni neophodni za proizvodnju krompira. Ceo slučaj je za nas postao nerešiv problem“, rečeno nam je u Šumskoj upravi

NISU VANZEMALJCI, VEĆ ZEMLJACI

 Šumar Miloje Braničević koji je zadužen za čuvanje šuma u ovoj oblasti kaže da se bespravna seča ponekad obavlja u sumrak ili čak i noću.

„Često smo ujutru zaticali velike površine na kojima su ostali samo panjevi i sumnjali smo da su u pitanju vanzemaljci. Nije nam bilo jasno kako je moguće da se takav posao obavlja noću. Vremenom smo uvideli da su te noćne drvoseče ipak naši zemljaci koji koriste pomenute prigušivače“, ispričao nam je Braničević.

Inače, ovo je još jedan u nizu neobičnih događaja koji se dešavaju u ariljskom i ivanjičkom kraju, a o čemu smo nedavno izveštavali. ( Pogledajte na: http://www.uziceoglasnatabla.com/ariljci-prskaju-maline-africkom-sljivom-hladnjacari-u-soku/

http://www.uziceoglasnatabla.com/berac-malina-dobio-suncanicu-i-video-faraona-gazda-ga-otpustio/

http://www.uziceoglasnatabla.com/ariljci-zamrzavaju-maline-na-grani-hladnjacari-najavili-proteste/  )( Napomena: Događaji navedeni u ovom satiričnom članku su autorska fikcija i nisu se stvarno odigrali. Svrha ovog teksta nije omalovažavanje niti vređanje bilo koga, već isključivo humor i zabava. Imena navedena u članku su fiktivna i svaka podudarnost sa stvarnim osobama je slučajna. )                                                                  

Piše: Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nagradni konkurs za izbor najlepšeg dvorišta

Oglasna Tabla

Međunarodni kup City Games-a stiže na Zlatibor

Oglasna Tabla

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla