OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Малинари проширују засаде задовољни приносима и ценама

Пољопривредници ваљевског краја, задовољни прошлогодишњим приносима и ценом малине, проширују засаде. Стручњаци за воћарство предност дају јесењој садњи малине, али 30 до 40 одсто воћара тај посао ипак оставља за пролеће.

Милорад Ранковић из Сушице, подно Повлена, малине је прошле сезоне убирао са два и по хектара. Био је задовољан приносом и ценом, па је одлучио да прошири засад за још један хектар, пише РТС.

„Боља је јесења садња, али нисмо били у прилици, нисмо припремили земљиште. Имамо и заливни систем. Радимо контролисану, органску садњу, како је зову, која је нешто скупља. Прошле године је била 50 динара скупља“, истиче за РТС Милорад Ранковић.

Први пупољци се, приликом пролећне садње малине, упозоравају стручњаци, углавном оштећују због чега се смањује број изданака.

Стручњак за воћарство из ПСС Ваљева, Ђорђе Совиљ, каже за РТС да мали број произвођачара у том крају, нажалост, има систем за наводњавање.

„Позна садња зависиће од тога какви ће временски услови бити наредне недеље и током априла“, указује Совиљ.

Искусни малинар Милорад Ранковић, одлучио се за садњу полке. Та сорта малине у Сушици, на 550 метара надморске висине, зри крајем јула. Бере се до првих мразева. Уз примену оптималних мера неге, заштиту и наводњавање, солидан род очекује и на новом засаду.

Бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla

Произвођачи тражили да замрзнута цена пелета буде 370 евра по тони

Oglasna Tabla

Концерт групе Неверне бебе

Oglasna Tabla

Санација оштећених тераса на објекту Спомен-дома Меморијалног комплекса Кадињача

Oglasna Tabla

Срби га запленили од Немаца током Другог светског рата, а сада већ деценијама чува Ужице: Тенк симбол је града на Ђетињи

Oglasna Tabla

Суд донео одлуку: Рехабилитован четнички војвода Никола Калабић

Oglasna Tabla

Ужичка “Нискоградња” свакодневно ради на санацији ударних рупа, пресвлачењу коловоза и комплетних реконструкција (ВИДЕО)

Oglasna Tabla