OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Malinari poslednji put traže pomoć od vlasti, mogući novi protesti i blokade

Užice, Priboj, Prijepolje, Šabac – Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Užice” iz Užica, „Limska dolina vilamet” iz Priboja, „Limska dolina” iz Prijepolja i „Mačva” iz Šapca uputili su otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Oni u svom dopisu podsećaju da je prošlo dva meseca od kako su im se obratili molbom da im se pomogne u rešavanju problema oko cene maline za rod 2018. godine.

“U pismu smo izneli samo golu istinu i na najiskreniji način postavili pitanja na koja ni do danas nismo dobili nikakave odgovore. Prošlo je bezmalo šest meseci od kako su se održali protesti malinara u Prijepolju. Šta su bili ciljevi učesnika protesta, to dobro znamo i znamo da znate. Kako su se završili protesti to je takođe poznato. Ni do dana današnjeg od istih predstavnika vlasti koji su ispred države davali obećanja o akontnoj ceni maline koja je trebala da bude od 125 dinara sa tendencijom 150 do 160 dinara po kilogramu nije se ništa rešilo, osim što su se nagomilala dugovanja, a sa njima i egzistencijalni problemi”, navodi se u pismu.

Oni dalje kažu da su obećanja pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja su stizala u junu ove godine pod izgovorom da će se naći rešenje za neizvesnu situaciju ostala su na nivou mrtvog slova na papiru i praznih reči koje su poslužile, kako tvrde, da se problemi odlože, dobijajući na vremenu, a u korist ličnih ciljeva pojedinih hladnjačara i političara.

“Obraćali smo se više puta i u svakom pisanom dopisu postavljali ista i važna pitanja, gde smo uz obrazloženja ukazivali na posledice koje će biti proizvod neizvesne i bezobrazno niske cene maline koja je podmuklo ponuđena proizvođačima, pritom ne mareći za ljude i porodice koje primarno žive od ove vrste posla. Posledice su već viđene u šta svi imamo danas priliku da se uverimo. U obrazloženja kako, ovom prilikom nećemo ni ulaziti, jer smo to mnogo puta obrazlagali i izlagali i nadali se da će neko ipak imati volje da se suštinski pozabavi celokupnim problemom,” tvrde iz ova četiri udruženja.

Oni ističu da vreme prolazi, i da se u međuvremnu nagomilavaju računi za komunalne režije, struju, računi za neplaćen ogrev, porez, kreditna dugovanja i pogoršavanje situacije koja ništa dobro ne obećava.

“Obećan je Nacionalni savet za malinu, formirana je Radna grupa i… Šta i šta? Ništa; zapravo jedno veliko ništa! Posle osam meseci od svega toga imamo samo ostavke pojedinih članova Radne grupe i prazne sastanke koji su potrošili vreme i novac na dnevnice i putne troškove. Radnu grupu napuštaju stručnjaci, još malo će i poljoprivrednici a ostaće interesedžije, podobnici kojima je prava čast i zadovoljstvo što su tu gde su i koji su po svemu sami sebi dovoljni, dok će se malina plaćati po 100 dinara proizvođačima a izvoziti za 270 dinara”, stoji u otvorenom pismu četiri udruženja.

Predstavnici ova četiri udruženja smatraju da im ne ostaje ništa drugo nego da se pruži otpor svih radnih ljudi udruženih u udruženja koja se bore za svoje pravo, da rade i od poštenog rada žive.

“Možda zvuči idealistički, ali je tako, jer mi smo naučili da živimo, gospodo iz vlasti, od poštenog rada obrađujući svoju zemlju i pod Turcima, Austrougarima i Nemcima i sve sa našim izdajnicima – njihovim podanicima. Svesni činjenice da nemiri, javni protesti predstavljaju krajnje ishodište na oglušavanje i krajnje bezobrazno ponašanje predstavnika vlasti, sasvim je sigurno da će protesti biti uskoro”, poručuju predstavnici četiri udruženja poljoprivrednika.

Izvor:Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pala krv u Užicu: Žestok sudar glavama fudbalera Zlatibora i Vojvodine

Oglasna Tabla

Nikola Selaković novi ministar spoljnih poslova

Oglasna Tabla

Lažni organski proizvodi se najviše prodaju na pijaci

Oglasna Tabla

Visočka banja – izuzetno termalno bogatstvo kod Arilja

Oglasna Tabla

Vesnić kažnjen pet sati posle trke: Prednost nad Galašom se istopila sa 21 na šest poena!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 25. oktobar

Oglasna Tabla

Zimsko radno vreme Stopića pećine

Oglasna Tabla

Zvanično 757 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

Oglasna Tabla

Počinje zimsko računanje vremena, kazaljku na satu pomeramo jedan sat unazad

Oglasna Tabla