26.9 C
Uzice
јул 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Malinari najzad zadovoljni, odustali od protesta

Malinari su odustali od protesta, jer su zadovoljni sastankom sa potpredsednikom vlade Rasimom Ljajićem i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Na sastanku je, kažu, učinjen pomak kada je reč o zahtevima za klasifikaciju maline.

Predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović rekao je novinarima posle sastanka da je Vlada dala čvrste garancije da će od danas da počne kontrolisanje samog klasiranja maline na teritoriji cele Srbije što je, navodi, najveći problem poljoprivrednim proizvođačima. 

„Učinjen je veliki pomak. Protest najavljen za sutra odlaže se do daljeg. U utorak će biti novi sastanak“, kaže Radović. 

Naveo je da je Vlada odlučila da stane iza poljoprivrednih proizvođača, te da je na sastanku sa ministrima Ljajićem i Nedimovićem prihvaćen zahtev koji se odnosio na kontrolu klasifikacije maline. 

Objasnio je da poljoprivredni proizvođači smatraju da se klasifikacija obavlja nestručno i to na štetu malinara koji su na gubitku jer se malina svrstava u drugu i treću klasu. 

„Najbitnije nam je sada da se izvrši kontrola klasiranja, da se uvede normalizacija na tržištu i da ne prestane otkup. Novi sastanak zakazan je za utorak, videćemo šta će se uraditi. Mislim da je Vlada zauzela stav da će pomoći“, kaže Radović. 

Naveo je da je otkup maline negde bio zaustavljen, ali da je nakon intervencije nadležnih normalizovan.

„Nijednog momenta nismo tražili cenu, ni od Vlade, ni od bilo koga, tražili smo samo da se reguliše tržište na nivou cele Srbije, da se taj kartel izvoznika razbije. Vlada pokušava svim merama preko institucija, mislim da to ide dobrim putem“, naveo je Radović. 

Na sastanku je bilo, kaže, i mnogo drugih zahteva Asocijacije i većina, njih 99 odsto je prihvaćeno, među kojima je i zahtev da se smanje troškovi zbog elementarnih nepogoda, na rizičnim područjima pogođenim gradom koji uništava ne samo maline nego i druge kulture. 

„Vlada će doneti zaključak da sa 40 odsto ide na 60 odsto osiguranja i povraćaja novca“, rekao je Radović.

Izvor:B92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Deda sumnjiv za uznemiravanje 15-ak žena, pola maloletno

Oglasna Tabla

ZZJZ: Voda na plaži ispravna za kupanje

Oglasna Tabla

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u junu iznosila 643 eura

Oglasna Tabla