10.7 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

MALINARI JEDNOGLASNI – AKONTNA CENA 230 DINARA

aman
Na sastanku Asocijacije poljoprivrednih proizvođača „Malinari Srbije“, kome su u Ivanjici prisustvovali predstavnici 37 udruženja iz čitave zemlje, zaključeno je da akontna cena roda „crvenog zlata“ u 2017. godini ne sme biti ispod 230 dinara.

Kada je reč o kupini stav proizvođača je da, u zavisnosti od sorte i kvaliteta, cena mora iznositi oko 1 euro po kilogramu.

Predsednik ove Asocijacije, Dobrivoje Radović, kaže da je prosečna izvozna cena griza uvek odgovarala kilogramu sveže maline.

– Trenutna izvozna cena griza je 1, 85 evra i ispod toga ne sme biti akontna cena ovogodišnjeg roda. Zaključak je i da na nivou čitave Srbije, u narednih mesec dana, lokalne samouprave budu medijatori sastanka izmedju poljoprivrednih proizvodjača i hladnjačara – izvoznika, gde će se otvoreno razgovarati o svim problemima otkupa i plasmana maline i kupine u našoj zemlji. Očekujemo da se i resorna ministarstva maksimalno uključe u rešenje problema – rekao je Radović.

Iznošeći problematiku sa kojojm se već godinama susreću, niska cena otkupa, zastarela mehanizacije, vremenske prilike koje utiču na rod i kvalitet jagodičastog voća, proizvođači su izrazili želu da mirnim putem. kroz dijalog, dodju do zajedničkog interesa za sve subjekte u lancu proizvodnje i plasmana, u protivnom će morati da preduzmu radikalne mere.

– Priča o hiper proizvodnji maline u svetu je laž. 2002. godine , ne računajući Rusiju koja pokriva sopstveno tržište, bilo oko 450 000 tona malina. I tada je nedostajalo 30 odsto da se podmiri tržište. 2015. godine svetska proizvodnja je bila na nivou oko 350 000 tona. O kakvoj mi hiperprodukciji pričamo? Ove godine će biti do 30 odsto manje malina na nivou Srbije. Dakle nije problem u količini naše maline, već u uvozu koji je u 2016. godini bilo oko 20 000 tona. Onda su hladnjačari mešali vilamet i polku pa je došlo do velikih problema na tržištu – rekao je Dragiša Terzić, predsednik SO Arilje.

Predstavnici ivanjičke lokalne samouprave pružili su potpunu podršku proizvođačima jagodičastog voća u smislu što hitnijeg rešenja svih problema u proizvodnji i plasmanu malina. Najavljene su i subvencije Vlade i resornog ministarstva o čemu će više reči biti sa ministrom Branislavom Nedimovićem koji u nedelju 12. marta dolazi u Ivanjicu.

Jedan od zahteva sa današnjeg skupa je da se malina i kupina proglase strateškim proizvodom Srbije.

Izvor: blic.rs/B. Bojović

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla

Rok za poslednju ratu poreza na imovinu ističe u četvrtak

Oglasna Tabla

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Oglasna Tabla

MR Zorica Milosavljević zastupljena u „Leksikonu stvaralaca u preduniverzitetskom obrazovanju“

Oglasna Tabla

Izgradnja i popravka seoskih puteva u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Poznat spisak polovnih automobila koje nećemo moći više da uvozimo: Srbi ostaju bez omiljenih vozila

Oglasna Tabla

Šansa za đake da se prijave do kraja novembra petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Oglasna Tabla

(VIDEO) Evo kako su uhapšeni radnici Prvog partizana i državljanin Severne Makedonije

Oglasna Tabla

I danas toplo i vetrovito, moguć olujni vetar

Oglasna Tabla