10.3 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA Uncategorized

MALINARI BI 220-240 DINARA, PRERAĐIVAČI PODSEĆAJU NA ZALIHE

Zna se da će rod maline biti manji, ali se još uvek ne zna cena

Berba se očekuje za dvadesetak dana, a malinarima je veliki problem ove sezone pričinile niske temperature u aprilu, led pa čak i sneg. U ovoj fazi s obzirom na kišne padavine preporučujemo da se posveti maksimalna pažnja suzbijanju sive truleži plodova maline, kaže za RTS stručni saradnik za zaštitu bilja u Užicu Milenko Gavrilović.

Preciznih podataka o šteti još uvek nema, izmeđju ostalog zato što se još uvek nisu stabilizovale vremenske prilike, ali stručnjaci poljoprivredno stručne službe su obišli malinjake u Zlatiborskom kraju, koje je na oko 450 hektara u aprilu pokrio sneg.

Traga u njima je ostavio i zimsku minus, temperature su se spustale i do minus dvadeset osam, a neki su uništeni još prošle godine kada je avgustovski grad uništio mlade izdanke.

Milenko Gavrilović iz Poljoprivredne savetodavne službe u Užicu kaže da su polećni mrazevi donedavno bili zastupljeni na ovom prostoru i da su odneli veliki danak.

„Sa druge strane na tu pojavu je kasnije došlo i do bakterijskih infekcija na zasadima maline što je izazvalo propadanje lisne mase i rodnih grančica. Kada sagledamo situaciju možemo da kažemo da su oštećenja od 30 do 80 odsto u zasadima malina„, kaže Gavrilović.

U ovom periodu malina cveta intenzivno, a ima zametnutih plodova.

„Sada u ovoj fazi s obzirom na kišne padavine ovih dana preporučujemo da se posveti maksimalna pažnja suzbijanju sive truleži plodova maline“, kaže Gavrilović.

Dok prerađivači kažu da je nezahvalno govoriti o otkupnoj ceni jer se ne zna kakav će biti rod, proizvođači insistiraju na sastancima sa otkupljivačima kako bi se za cenu znalo što pre o čemu se govorilo i u Užičkoj reginalnoj privrednoj komori. Tada je rečeno da će na cenu osim potražnje na prezasićenom evropskom tržištu i prinosa, uticati i činjenica da je još uvek u hladnjačama oko 20.000 tona maline iz prethodne godine.

Proizvođači kažu da bi bili zadovoljni prošlogodišnjom otkupnom cenom koja je bila od 220 do 240 dinara, dok se malina na pijaci prodavala od 300 do 500 dinara za kilogram.

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla