10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MALINAMA NEMA SPASA?

CECA

Sneg koji je u višim predelima Zlatiborskog okruga, ivanjičke opštine napadao i preko 25 centimetara izazvao je štete u malinjacima i voćnjacima. Ljudi su očajni, kažu da nakon januarskog mraza koji je uništio veći deo malina, ovaj sneg dodatno će ih oštetiti pa se boje da ove godine problem neće biti cena crvenog zlata već činjenica da ga neće biti.

– Još se borimo ali ako nastavi da pada kako je najavljeno, biće katastrofa. Kod nas je napadao oko desetak centimetara. Od rane zore sam u malinjaku, tresem sneg da mi ne bi polomio lastare malina, medjutim, težak je i i ostavlja posledice. Za sada sam uspeo da oslobodim stabljike, ali ako bude padao danas i sutra, ne znam šta će biti – kaže Vukoman Tošić iz Erčega.

Ogorčeni zbog svih prolema koji su ih zadesili ove godine, uključujući i poražavajuću cenu od 100 dinara za kilogram, koliko je za sada ponudjeno, malinari očekuju zaštitu države.

– Mislim da će otkupljivači plaćati i po 300 dinara za kilogram ali neće imati šta da otkupe. Štete su od 50 do 70 odsto u zavisnosti od kraja u kom se malina uzgaja. U ivanjičkoj opštini 60 procenta će biti manje malina u odnosu na 2016. godinu, u Arilju do 50 odsto manji prinos se očekuje, a nije to sve zbog mraza i snega već i obolelih malinjaka. Zbog toga smo tržili hitan sastank sa ministrom Nedimovićem, da se nastave pregovori oko rešavanja problema vezanih za maline, na prvom mestu zaštite geografskog porekla ovog voća. Obećano nam je iz nadležnog ministarstva da ćemo do kraja nedelje biti obavešteni kada će nas ministar primiti – kaže predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

On dodaje da je Asocijacija svakim danom brojnija jer im se priključuju mnoga udruženja iz Srbije. To je i logično, dodaje on, jer dobar deo Srbije živi od malina, pa ako ova fabrika pod vedrim nebom ’’ode u stečaj’’ ostaće mnogo naroda gladno.

Izvor: www.alo.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla