11.7 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

MALI JUGOSLAV JEDINI PREDŠKOLAC U GORNJOJ BELOJ RECI

Na području Školske uprave Užice, koja pokriva teritoriju 10 opština Zlatiborskog okruga, ove godine upisano je 140 prvaka manje nego lane. Pad broja učenika beleže gotovo sve gradske i seoske škole. Iako se polasku u školu radovao zbog drugara, petogodišnji Jugoslav Remović po svemu sudeći biće jedini đak izdvojenog odeljenja četvororazredne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Gornjoj Beloj Reci.

Do šest kilometara udaljene škole dovezli su ga roditelji, a ispred nje, umesto starijih drugara, dobrodošlicu mu je poželela učiteljica.

Kratko upoznavanje, zbunjenost i strah od nepoznatog, u lepoj i svetloj učionici školske zgrade obnovljenjene 2000. godine, zamenila je iskrena, dečija radost zbog đačkog pribora.

„Radim već pest godina u ovoj školi. U početku je tu bilo desetak učenika u sva četiri razreda, plus predškolci. Danas je, nažalost, tu jedan učenik. Šta će dalje biti i kako će se razvijati školstvo, bar u ovoj školi, neizvesno je“, priča učiteljica Ivana Gredeljević.

U iščekivanju društva, Jugoslav će se privikavati na školu, učiti kako se pravilno sedi, drži olovka, crta i piše i to u školi u koju je njegov otac stizao peške, i u društvu drugara.

„Bilo je 40 đaka u školi kada sam ja išao. Radile su dve učiteljice, bile su obe učionice pune. Bilo je puno dece, a eto šta je sad, došlo vreme da nema više ko da ide u tu školu“, priča Milan Remović.

Jugoslavljeva majka Ljiljana Remović objašnjava da od kuće do škole ima šest kilometara, a do Jasenova osam.

„Ove godine mora ovako da prođe – da ga vozimo i da ga čekamo, vraćamo, jer on ne može sam“, dodaje Ljiljana.

U tri izdvojena odeljenja u matičnoj školi u Jasenovu, koja je nekada radila u dve smene i imala internat, nastavu sada pohađa 35 đaka i petoro predškolaca.

Uz novu organizaciju i pogodnosti za decu i roditelje, kako kažu, nastojaće da sačuvaju odeljenje u Gornjoj Beloj Reci i uskoro dovedu društvo za Jugoslava.

Izvor:rts.rs/Pripremila Nadežda Gavrilović

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla