OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

„Malci genijalci“ osvojili 5 medalja na EP u mentalnom računjanju

REKEN – Pre samo nekoliko dana u Reken (Nemačka) je stigla i srpska delegacija takmičara na veliko Evropsko prvenstvo u mentalnom računanju. Malci genijalci, polaznici istoimene škole su po drugi put zabeležili grandiozan uspeh i danas se vraćaju u Beograd okićeni sa čak pet medalja.

Srbija je već drugi put učestvovala na ovom šampionatu, a učenici škole „Malac genijalac“ vredno su se pripremali i osvojli sva tri prva mesta u mlađoj kategoriji i zlato i bronzu u starijoj kategoriji.

Pet fantastičnih medalja malošani su zavredeli i pored jake konkurencije iz brojnih evropskih zemalja poput Nemačke, Francuske, Holandije, Poljske, Rusije, Bugarske, Mađarske, Švajcarske i dr.

Takmičarske discipline su se sastojale u brzom računaju, bez korišćenja ikakvih pomagala poput papira, digitrona i olovke, a pored klasičnih operacija, izračunavale su se i komplikovane operacije poput stepenovanja, korenovanja ili izračunavanja tačnog dana u nedelji koji pada za određeni datum.

Tako je za pobedu bilo potrebno „napamet“ što brže izračunati zadatke teške čak i vrsnim matematičarima kao što je na primer kvadratni koren šestocifrenog broja, kubni koren devetocifrenog broja ili odgovoriti na pitanje koji dan u nedelji je bio 07.11.1987. godine.

Samo takmičenje već godinama unazad organizuje gospodin Dr Gert Mittring, višestruki svetski šampio u mentalnom računanju. On je oborio svetski rekord tako što je izralunao 89247-i koren broja 1000000 cifara.

No, vredne mališane ove godinei to za svega dve nedelje, 16.juna, čeka još jedno važno takmičenje – Olimpijada u mentalnoj aritmetici, a domaćin je upravo Srbija. Veliki intelektualni megdan će se održati u kongresnoj sali Sava centra, a organizatori očekuju preko 1200 učesnika iz 15-ak zemalja.

Izvor: rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prosečna martovska neto plata 59.681 dinara, veća 8,6 odsto

Oglasna Tabla

Zdrava Srbija predala listu za lokalne izbore u Užicu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Voda tokom jela, dobra ili loša navika?

Oglasna Tabla

Umesto Projektne nastave prvacima se od septembra uvodi Digitalni svet

Oglasna Tabla

Užička svadba u vreme korone: Ljubav nije mogla da čeka

Oglasna Tabla

Srpski biznismen iz Čikaga otkrio zašto nije preuzeo Slobodu: Umesto spasa, Užičani se umalo ugasili

Oglasna Tabla

Podsećanje: Pre 13 godina u Domu kulture svečano otvoren bioskop; gost – Ljubiša Samardžić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme danas: Mestimično sa kišom i pljuskovima, ponegde grmljavina

Oglasna Tabla

Zdrava večera za završetak dana

Oglasna Tabla