13.7 C
Uzice
новембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

„Malci genijalci“ osvojili 5 medalja na EP u mentalnom računjanju

REKEN – Pre samo nekoliko dana u Reken (Nemačka) je stigla i srpska delegacija takmičara na veliko Evropsko prvenstvo u mentalnom računanju. Malci genijalci, polaznici istoimene škole su po drugi put zabeležili grandiozan uspeh i danas se vraćaju u Beograd okićeni sa čak pet medalja.

Srbija je već drugi put učestvovala na ovom šampionatu, a učenici škole „Malac genijalac“ vredno su se pripremali i osvojli sva tri prva mesta u mlađoj kategoriji i zlato i bronzu u starijoj kategoriji.

Pet fantastičnih medalja malošani su zavredeli i pored jake konkurencije iz brojnih evropskih zemalja poput Nemačke, Francuske, Holandije, Poljske, Rusije, Bugarske, Mađarske, Švajcarske i dr.

Takmičarske discipline su se sastojale u brzom računaju, bez korišćenja ikakvih pomagala poput papira, digitrona i olovke, a pored klasičnih operacija, izračunavale su se i komplikovane operacije poput stepenovanja, korenovanja ili izračunavanja tačnog dana u nedelji koji pada za određeni datum.

Tako je za pobedu bilo potrebno „napamet“ što brže izračunati zadatke teške čak i vrsnim matematičarima kao što je na primer kvadratni koren šestocifrenog broja, kubni koren devetocifrenog broja ili odgovoriti na pitanje koji dan u nedelji je bio 07.11.1987. godine.

Samo takmičenje već godinama unazad organizuje gospodin Dr Gert Mittring, višestruki svetski šampio u mentalnom računanju. On je oborio svetski rekord tako što je izralunao 89247-i koren broja 1000000 cifara.

No, vredne mališane ove godinei to za svega dve nedelje, 16.juna, čeka još jedno važno takmičenje – Olimpijada u mentalnoj aritmetici, a domaćin je upravo Srbija. Veliki intelektualni megdan će se održati u kongresnoj sali Sava centra, a organizatori očekuju preko 1200 učesnika iz 15-ak zemalja.

Izvor: rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Našem Nemanji Kovačeviću uručena nagrada „Svetislav Milić“

Oglasna Tabla

Đorđe Balašević doživeo infarkt!

Oglasna Tabla

Uskoro naplata ulaska vozilima u Nacionalni park Tara

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Sprečiti moguće posledice RSV virusa kod dece

Oglasna Tabla

Održana trbina „Traganje za smislom“

Oglasna Tabla

Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

Oglasna Tabla

Milutin je ispao iz čamca i stradao: Ronioci pronašli telo Užičanina koji se utopio u Zlatarskom jezeru

Oglasna Tabla

Ističe rok za plaćanje 4. rate poreza na imovinu

Oglasna Tabla