Home / BAJINOBAŠTANSKE VESTI / Mala Vida – nova nada za opstanak Lipe

Mala Vida – nova nada za opstanak Lipe

U Lipi, jednom od zaselaka bajinobaštanskog sela Solotuša, posle četiri i po decenije rođena je beba. Stanisav i Driljona Jovanović, početkom godine, dobili su kćerku Vidu. Vida je jedino dete u zaseoku sa desetak mahom staračkih domaćinstava, na svega 12 kilometara od Bajine Bašte.

Umesto pozdrava, ispružene ruke, sreća i smeh male Vide. U sredini u kojoj su gosti retkost, svako pa i najstarije društvo i nova lica svojevrsna su radost i zadovoljstvo za devetomesečnu Vidu i njene roditelje, 48-godišnjeg Stanisava i 31-godišnju Driljonu, najmlađi par u selu.

„Ostali smo tu da bismo živeli i stvarali porodicu. U okruženju, gore, susedno selo ima 17 devojaka i šest momčića“, kaže Stanisav Jovanović iz Lipe.

„Dobro selo. Ja selo volim, samo nema puta, nema struje, nema vode“, kaže Driljona Jovanović iz Lipe. 

U nekada znatno većem zaseoku, sa dvadeset domaćinstava, više žitelja i dece, Vidino rođenje je nova nada za opstanak sela.

„Znači 45 godina posle mene. Nažalost, mnogo je prošlo, ali hvala bogu, nikad nije kasno“, kaže Boško Bošković iz Bajine Bašte.

Jovan Filipović kaže da je njegova majka imala petoro dece, da ih je svaka kuća imala troje-četvoro, a jedna kuća čak šest devojčica.

Driljona Jovanović kaže da bi volela da Vida ima brata ili sestru.

„Mi imamo blagi porast nataliteta. Ako uporedimo 2016. godinu sa 2015, onda imamo porast nataliteta za 33 novorođene bebe“, kaže Stojanka Đurić, pedijatar DZ „Bajina Bašta“.

Sa novim, petnaestim, žiteljom Lipe, ovde će, nadaju se, uskoro stići i novo društvo, novi put, a onda uslediti ponovno otvaranje škole zbog koje danas mnogi odlaze na prinudni, a onda i trajni boravak u obližnjem gradu.

Izvor:rts.rs/ Nadežda Gavrilović

Podeli članak

Komentari

https://matis.rs/