16.9 C
Uzice
јул 19, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI INTERVJUI

Mala Rusija u Strmovu

U vrletima iznad Bajine bašte nalazi se manastir posvećen Romanovima. Arhimandrit Sergej drveni hram u zapadnu Srbiju doneo u delovima.

 Već nekoliko godina, u gotovo netaknutoj prirodi ovdašnjeg sela Strmovo, smeštenog u planinskim vrletima na kojima rađaju najbolja malina i kupina, „stoluje“ arhimandrit Sergej. Narod kaže: „Rus, od glave do pete“, pa nikoga i ne čudi što, sa monaštvom, predano brine o svetinji koja je posvećena čuvenoj ruskoj carskoj porodici Romanov.

A, upravo tim ruskim carevićima je – po blagoslovu episkopa šabačkog Lavrentija – posvećena ne samo manastirska crkva, osveštana pre tri godine, već i čitav manastirski kompleks. Pomenuta bogomolja potpuno je urađena u ruskom stilu, odakle su drveni elementi dopremljeni u zapadnu Srbiju, a onda su ih najbolji majstori – uz budnu pažnju i nadzor arhimandrita Sergeja – strpljivo spajali u veličanstvenu celinu…

Manastir već ima konake, a arhimandrit Sergej najavljuje gradnju novog, uz crkvu – trpezariju. Na ulasku u hram, sa leve strane, nalazi se „krstionica“ – obavezna u ruskim manastirima. Znatiželjni ljudi, zato, neprestano dolaze da vide nešto novo i pomole se Bogu, a mnogi su tu i samo da bi čuli mudre reči starešine Sergeja, duhovnika i neimara koji se sprema za novi put u Rusiju, novim poslom za ovaj sveti hram.


Jedan od manastirskih konaka
Izvor:novosti.rs/V. MITRIĆ/Foto V. Mitrić,naslovna – Pogled na manastirsku crkvu

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Danas startuje Drinska regata: Rečni teretnjaci, Riblja čorba, Lepa Brena, Marija Šerifović i Bora Đorđević

Oglasna Tabla

Nakon Regate radovi na Trgu

Oglasna Tabla