4.3 C
Uzice
март 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

MALA MATURA 2017: POSEBNE MERE BEZBEDNOSTI U „SUMNJIVIM“ ŠKOLAMA

Testovi za malu maturu su odštampani i spakovani u sigurnosne kese, i planirano je da u utorak, policijskim “maricama”, krenu iz Beograda i budu dostavljeni školskim upravama širom Srbije, potvrđeno je, za “Novosti”, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Odštampano je gotovo 73.000 testova za svaki od ispita, za generaciju koja broji 69.000 malih maturanata.

Republička upisna komisija je u ponedeljak na sednici precizirala poslednje detelje priprema i samog polaganja.

– Ove godine smo posebnu pažnju posvetili bezbednosnim merama, kako ni najmanji detalj ne bi doveo u sumnju regularnost ispita. Zbog toga ne želimo da objavljujemo ni naziv štamparije u kojoj su testovi izrađeni – kaže, za “Novosti”, Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za osnovno obrazovanje. – Svi primerci testova koji su ostali kao otpad u procesu štampanja uništeni su u prisustvu komisije. Preduzećemo i dodatne mere provere u školama u kojima su prethodnih godina uočene velike nesrazmere između uspeha učenika u školi i postignuća na završnom ispitu. Supervizori su zaduženi da sve vreme budu u školi i napišu detaljan izveštaj u kome treba da ukažu i na najmanju nepravilnost, ukoliko je negde bude.

Direktori će u sredu ujutru, do sedam časova, moći da preuzmu testove u školskim upravama, a sami će odlučivati da li im je za to potrebna pratnja policije ili ne. Testovi stižu u sigurnosnim kesama i biće otvoreni neposredno pred samo polaganje.

 Testiranje u sredu ujutru

Prvi test učenici polažu u sredu od devet časova, i to iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Drugog dana mali maturanti rešavaće zadatke iz matematike, a testiranje će takođe početi u devet i trajati do 11 časova. U četvrtak u isto vreme počinje rešavanje kombinovanog testa. Učenici u školu moraju da dođu najmanje pola sata pre početka testiranja.

Izvor:novosti.rs/I. Mićević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Emisija „Priča se“ gost Ljubomir Saramandić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Igor Nikolić – „Još 20 može godina da prođe moja si ljubav jedina“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svi žele da bar na 5 minuta budu bračni par s Tare koji živi čaroliju

Oglasna Tabla