Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Мајке које су одбијене за први стан моћи ће поново да поднесу захтев

Коначно је усвојена дугоочекивана измена уредбе која регулише право и начин доделе субвенција за први стан за мајке. Осим што ће, према најави надлежних, поступак подношења захтева за субвенцију да буде олакшан и убрзан, овим изменама биће обештећене мајке које је држава одбија за субвенцију јер су уз затев за доделу помоћи поднеле уговор, а не предуговор.

Оне ће имати рок од 30 дана од дана ступања на снагу уредбе да поднесу нови захтев како би добиле субвенцију.

На предлог Министарства за бригу о породици и демографију, Влада Србије усвојила је нову Уредбу о додели субвенција мајакама за куповину прве некретнине, којом ће овај процес бити знатно олакшан и убрзан, саопштило је ово министарство.

Новом Уредбом о ближим условима и начину остваривања права на новчана средства за изградњу, учешће у куповини, односно куповину породично-стамбене зграде или стана по основу рођења детета предвиђено је, поред осталог, да локалне самоуправе најкасније до 30 дана од пријема захтева доставе документацију Комисији на одлучивање, а да Комисија одлучује по примљеним захтевима најкасније у року од 30 дана од пријема уредног захтева и документације.

Овом уредбом омогућена је куповина и станова у изградњи који су предбележени у катастар непокретности без терета, што је у досадашњим процесима отежавало добијање субвенција.

„Такође, утврђено је и понављање поступка одлучивања у предметима који су до сада правноснажно окончани одбијањем захтева због прерано закљученог купопродајног уговора или уговора који је закључен непосредно по закључењу предуговора, а у којима су постојали сви остали услови за стицање права на субвенцију. Захтев се може поднети у року од 30 дана од дана ступања на снагу ове уредбе“, истичу у овом министарству, преноси Н1.

Како се наводи, право на новчана средства може се остварити за изградњу куће или стана на основу техничког описа са пописом радова и предмером и предрачуном радова који је остварен од стране одговорног пројектанта, а за куповину куће или стана према вредности купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.

Такође, право на новчана средства може се остварити за учешће у куповини куће или стана путем стамбеног кредита – према вредности процењене непокретности на основу које се одобрава кредит, односно купопродајне цене утврђене предуговором о продаји непокретности, односно уговором о продаји непокретности.

Бизнис

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Прошле године пријављено 860 уједа паса, ко је одговоран: луталице или неодговорни власници

ОГЛАСНА ТАБЛА

У јануару најмања просечна примања била у западној Србији и Шумадији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Први пут у свету – италијански лекари „аутотрансплантацијом“ вратили вид слепом човеку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 26. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела пријава за бесплатне уџбенике које обезбеђује Министарство просвете

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан сећања на жртве НАТО агресије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Против СРЈ 1999. вођен нуклеарни и хемијски рат – повећан број тумора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечна плата у Србији 82.769 динара, у Београду преко 104 хиљаде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

ОГЛАСНА ТАБЛА