ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Маја Ковачевић је добила сретењско одликовање: Самохраној мајци једанаесторо деце један дан изгледа овако


Председник Србије Александар Вучић уручио је поводом Дана државности одликовања заслужним грађанима и институцијама.

Поводом Дана државности уручено је 88 одликовања за заслужне појединце и институције, а међу добитницима признања су и страни држављани, представници Срба у региону и у дијаспори, као и 15 лауреата који су одликовани постхумно.

Међу добитницима одликовања налази се и Маја Ковачевић, самохрана мајка једанаесторо деце.

Маја Ковачевић из села Врдила код Краљева се од 2018. године, када је преминуо њен супруг Радиша, сама брине о деци. Иако има 11 деце, није имала близаначке трудноће, а по први пут је постала мајка у 25. години. Тад су добили Милицу, после које су се рађали само дечаци, а Маја је хтела бар још једно женско дете. Та жеља јој се остварила тек са седмим дететом кад је родила Ружицу. Маја је за „Жена.рс“ говорила о томе како изгледа један њен дан.

У њиховој кући, открила нам је својевремено, не постоји подела на мушко-женске послове, а и деца имају своје обавезе. Тако је Милош задужен да иде у продавницу, Милица води рачуна имају ли сви чарапице на ногама како се не би прехладили, Милан и Михаило брину о бебама и врло су пожртвовани и одговорни, иако су тако мали.

– Дешавало се да нам се поквари машина за веш и то нас потпуно паралише јер је укључујемо два-три пута дневно. Судове перемо нон-стоп, а само за један дан треба нам око седам векни хлеба и исто толико литара млека. Тај број се стално повећава – рекла нам је Маја и открива да морају да купе две чоколаде од 300 грама, које су довољне тек толико да се свако дете заслади, али не и наједе. Ипак, мали Ковачевићи су врло скромни и уместо играчкама највише воле да се играју једни са другима. Буде ту и кошкања, безазлене дечје кавге и задиркивања, али кад падне ноћ у кревет се не иде док се сви прво међусобно не изљубе.

– Кад заспу, обавезно их обиђем. Прво их пребројим, а кад се уверим да су сви ту и кад видим како безбрижно и слатко спавају схватим колико сам срећна жена – прича Маја и додаје да се тад у тишини врло често пресабира да ли се током дана огрешила о неко дете, као и да ли је добар родитељ.

Свесна је да физички не може да се сваком посвети у оном тренутку кад је њима то потребно, па је зато понекад и гризе савест. Али брзо је прође јер и да има двоје деце, та питања би је свакако понекад мучила.

Маја нам је рекла и да је нервира кад се о великим породицама у нашој земљи прича као о великом социјалном проблему.

– Чим почнете да се жалите како вам лоше иде, одмах следи рафал питања и осуда. Шта вам требају толика деца, од чега мислите да их издржавате и школујете, није поента само правити децу… Баш зато имам велику жељу да докажем да то није тако и из тог разлога ми ћутимо, радимо и боримо се за своју децу – наглашава Маја и открива да је и председница удружења „Персида Карађорђевић“, које се бави проблемима вишедетних породица. Поред тога, води издавачку кућу „Глас Србије“, која издаје „Краљевске новине“, као и „Глас Србије“. Управо због тога што има приватну фирму, права на дечји додатак нема, али за „Жену“ је својевремено рекла да не посматра живот кроз новац.

– Свака друга породица у Србији има само једно дете. Мислим да уопште није проблем у новцу, већ у томе што људи из своје себичности и саможивости неће да имају више деце. Хоће људи свој мир, неће да им неко овако као мени стално виси над главом и чупа их по цео дан. Али ја то волим и моја деца су мој живот – закључује Маја на крају разговора, током ког је у сваком тренутку око ње било бар четворо деце. Једни су се смењивали у крилу, други на раменима, а трећи на ногама. И тако по цео дан.

Добитници одликовања
Орден Републике Србије на ленти – Жељка Цвијановић, председница Републике Српске.

Орден српске заставе првог степена – Милан Кнежевић, народни посланик Скупштине Црне Горе.

Орден српске заставе трећег степена – Ерик Бишоп, Клаус Мејер Кабри.

Сретењски орден првог степена – Иштван Пастор, председник Скупштине АП Воводине, Манастир свети Прохор Пчињски, Зоран Јанковић, градоначелник Љубљане, Српска читаоница у Иригу, Галерија Матице српске, Српско народно позориште у Новом Саду, Народно позориште Ужице, Српско лекарско друштво.

Сретењски орден другог степена – Банка Поштанска штедионица АД Београд, Новинско-издавачко предузеће Борба АД.

Сретењски орден трећег степена – Клиника за пулмологију КЦ Србије, Проф др. Владимир Обрадовић, Научни институт за ветеринартсво Србије, Факултет музичке уметности Универзитета уметности у Београду, Економски факултет Универзитета у Београду, Историјски институт Београд, Ватерполо клуб Партизан.

Орден Карађорђеве звезде првог степена – Џон Капело, председник фондације Халијард

Златна медаља за заслуге – Добривоје Танасијевић Дан Тана, продуцент Рем Бергман, глумац Вук Костић, ФЕСТ, КСТ, Музеј жртава геноцида, „Арена цханнелс гроуп“, Александар Ракић, Маја Ковачевић, писац Гојко Ђого.

Златна медаља за заслуге за изузетне заслуге у области предузетништва – Горан Јанковић (Иннопласт), Неби Анил (Теклас).

Златна медаља за заслуге за изузетне заслуге у области јавним и привредним делатностима – „Термомонт“ који је изградио три ковид болнице, Холдинг компанија памучни комбинат Јумко АД Врање.

Златна медаља за заслуге за изузетне заслуге у спречавању ширења ковида-19 – Борис Ђинђић, Маја Радојчић, Катарина Костић, Јасминка Вучковић, историчар Предраг Ј. Марковић, Љубомирка Кркљуш.

Златна медаља за заслуге за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима – Рајко Петров Ного, професор и пијансита Никола Рацко, Срђан Татић.

Постхумна одликовања добили су генерал Вељко Раденовић, кошаркашки тренер Душан Дуда Ивковић, пијаниста и бивши директор Београдске Филхармоније Иван Тасовац, политичар Милутин Мркоњић, књижевник Радован Бели Марковић, модна креаторка Мирјана Марић, певач Маринко Роквић, певачица Мерима Његомир, глумац Ненад Ненадовић и новинар Мирослав Лазански.

Извор: зена.блиц.рс / Фото: РАС Србија

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Са протеста у Ужицу поручено: Дишите дубоко, не Дубоко (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јако невреме праћено градом и бујицама погодило ужички крај и околину (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата