OГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Маја и Никола заменили Провансу за Златар

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Брачни пар Маја Шнајдер и Никола Бувет заменили су југ Француске и Провансу прво за војвођанску равницу, а затим и за српске планинске висове. Са децом су се преселили на Златар и направили дом у кући старој више од стотину година.

Она је академска сликарка, а Никола академски вајар и за инспирацију им је, како кажу, само довољно да изађу испред куће.

Од малих ногу сам увек причала да ћу једног лепог дана доћи у Србију да живим свој живот. Тај свој сан и девојачку жељу сам коначно испунила. Супруг и ја смо љубитељи природе, планина и нашли смо ту лепоту за којом смо дуго трагали. Прво смо живели у Војводини, а затим преселили у подножје Златара. Заљубили смо се у ову лепоту на први поглед, јер овде када год отвориш врата од куће имаш разгледницу испред себе, казала је Шнајдер.

Осим што су се у нестварне природне лепоте заљубили на први поглед, још један разлог због ког су се одлучили да се преселе у село Вилова јесте што су желели да њихова деца науче српски језик и виде други начин живота за разлику од оног који су живели у далекој Француској.

Нисмо желели да се наши корени избуге, до чега би неминовно дошло да смо са децом остали у Француској. Моја мајка је из Србије и желели смо да их упознамо са нашом традицијом, коренима и да не забораве одакле потичемо. То смо донекле и успели, јер наша деца сада боље говоре српски језик него ми. Заволели су Србију као своју земљу и осећају се као код куће, додаје Маја.

Њеном супругу Николи није било тешко да се уклопи у средину у којој се нашао и да са староседеоцима који за овај брачни пар из Француске имају само речи хвале, изграде права пријатељства.

Можда постоји проблем када треба да на француском затражимо помоћ, да се споразумемо, али комшије су увек ту да оставе све своје обавезе и притекну нам у помоћ, овакву срдачност ретко где можете пронаћи. Ту смо да једни другима изађемо у сусрет, казао је Никола.Иначе, златарски крај постаје јединствено по једној ствари у читавој Србији. У њега се све чешће досељавају млади брачни парови из градске средине. Пре Маје и Николе лед су пробили Дуња и Владимир Ристановић који су живот у Шведској мењали за живот у Ојковици, а затим се у исто село доселио и млади Филип који је отворио први камп хотел симболично назван хотелом са хиљаду звездица.

Радио Луна

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla