27.3 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

LUČANI: RUŠE CRKVU IZ 1905 – NEMA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Po satelitskom snimku, nova crkva u Glogu (1988) ispod Čemerna nema dozvolu za postojanje ali je, po novom zakonu, ne poseduje ni stara (1905), podignuta u vreme kada u Srbiji nije bilo ni dozvola ni inspekcije ni opštine Lučani

Glog u Dragačevu – Građevinski inspektor za opštinu Lučani naredio je Crkvenoj opštini iz Viče u tom ataru da sruši obe crkve u zaseoku Glog, pa narod u Gornjem Dragačevu ovih dana raspravlja čija se da poreći: božja ili inspektorova. Nadležni sveštenik, Milun Stevanović, kaže da se ne može oglasiti bez blagoslova episkopa žičkog. 

Evo kako to sada izgleda, stopu po stopu kroz Gornji i Donji Dubac na padinama Čemernog, dok ne dođemo do Gloga koji je zaselak u nižem…


Opštinskim rešenjem, koje je 31. oktobra potpisao građevinski inspektor Zoran Krljančević, od Crkvene opštine Viča naređenjem se očekuje da u roku od 30 dana sruši objekte u Donjem Dupcu, crkvu i crkvu brvnaru u istoj porti, jer su ih „imenovani sagradili bez prethodno pribavljene građevinske dozvole od nadležnog organa opštine Lučani”.

Inače, starija od ovih bogomolja (brvnara iz 1905) beše utemeljena kad u Srbiji nisu postojale ni građevinske dozvole ni opština Lučani, a prinovljena je 2008, dok je nova zidana 1988, a obe su posvećene Svetom aranđelu Mihailu.

I, šta sad?

Inspektor sitnu knjigu piše da je naredbu sačinio na osnovu satelitskog snimka Geodetskog zavoda iz Beograda, dok Jovan Kovačević, načelnik Opštinske uprave u Lučanima, objašnjava da ovo nije nikakav specijalni napad na pravoslavne hramove u ovom delu stare Srbije.

Izvor: politika.rs/autor: Gvozden Otašević

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla

Moguće povećanje plata u javnom sektoru u proseku za sedam odsto

Oglasna Tabla

Ćevapi i ajvar po receptu Džejmija Olivera: Probajte novi recept za čuveni srpski specijalitet koji će vas oduševiti

Oglasna Tabla