OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

LU Zlatibor: Nadoknada štete od divljih svinja prema propisima

Tokom prethodnog perioda bilo je žalbi meštana na štetu koju prave divlje svinje, tokom zime i u prvim prolećnim mesecima. Prati li se aktivnost ove divljači, da li se beleži porast broja divljih svinja i kakva je procedura oko nadoknade štete?

Odgovore na ova, kao i na još neka pitanja u vezi lovne delatnosti na području Zlatibora za naš portal dao je prvi čovek Lovačkog udruženja Zlatibor, Milovan Knežević.

–Na teritoriji lovišta „Zlatibor“, kojim gazduje LU „Zlatibor“, neprekidno se prati brojnost i aktivnost populacije divljih svinja i ona je poslednjih godina stabilna i u brojnosti koja je u skladu sa planskim dokumentima. Lovačko udruženje svake godine ispunjava plan odstrela koji je planiran „Lovnom osnovom lovišta“, odnosno „Godišnjim planom gazdovanja lovištem“ i odobreno od strane nadležnog Ministarstva. Lovačko udruženje u toku cele godine sprovodi zakonom propisane mere u cilju sprečavanja šteta od divljači na poljoprivrednim kulturama (prihrana, ishrana, odstrel…) Evidentno je da postoje štete, naročito u pograničnim delovima sa susednim lovištima. Na sve blagovremene prijave koje su podnete u skladu sa „Pravilnikom o merama za sprečavanje šteta od divljači i na divljači“ komisija evidentira i dostavlja Upravnom odboru udruženja na razmatranje. Ukoliko je oštećeni sproveo sve mere predviđene Pravilnikom, šteta se nadoknađuje – kaže Knežević.
Prema podacima LU Zlatibor, na teritoriji njihovog lovišta prethodne sezone nije bilo prijava na štetu nastalu od napada vukova. S druge strane, monitoring medveda i dalje se nastavlja.
–Projekat monitoringa medveda i ostale krupne divljači sprovodi se i dalje, populacija medveda je stabilna i u toku prolećnih meseci smo imali konstantno prisustvo medveda na hranilištima. Rezultate prikupljene od početka godine sumiraćemo na jesen, pred odlazak medveda na hibernaciju, kada ćemo tačno znati koliko je različitih jedinki dolazilo na hranilišta.

Na području nekoliko lovišta u Srbiji zabeležen je krivolov tokom vanrednog stanja, u vreme policijskog časa. Da li je bilo sličnih pojava na Zlatiboru?
– U toku vanrednog stanja na području lovišta „Zlatibor“ nije zabeležen slučaj krivolova. Stručna služba udruženja je imala dozvolu za kretanje u vreme policijskog sata i bila je prisutna na terenu i kontrolisala mir u lovištu, gde je bilo sporadičnog prisustva pasa lutalica, kao i vlasničkih pasa, koji su uznemiravali divljač.
Usled situacije u zemlji nije sprovedeno najavljeno bratimljenje čajetinskog udruženja sa kolegama iz Vlasenice.
– Zbog izbijanja pandemije sve aktivnosti koje su sprovedene povodom bratimljenja sa LU „Igrišta“ iz Vlasenice su odložena do daljnjeg i kada se stvore uslovi biće nastavljeni i sprovedeni do kraja. U toku pandemije Lovačko udruženje „Zlatibor“ je iz svojih sredstava izdvojilo određenu sumu novca za pomoć opštini Vlasenica, na čijoj se teritoriji nalazi buduće pobratimsko udruženje.
Od polovine aprila u upotrebi je nova aplikacija za popunu lovnih karata, koja je pre svega doprinela lakšem obavljanju ove vrste poslova u vreme vanrednog stanja i epidemije.

–Od samog početka koristimo novu aplikaciju za dodelu lovnih karata, koju je pokrenuo Lovački savez Srbije i to je u mnogome ubrzalo i olakšalo distribuciju lovnih karata do lovačkih udruženja. Inače, u toku lovne 2019/20. naručeno je i izdato lovcima članovima 403 lovne karte.

Lovački savez Srbije objavio je da se cenovnik neće menjati u odnosu na prethodnu lovnu sezonu. U skladu s tim postupilo je i zlatiborsko udruženje, čiji predsednik se još jednom osvrnuo i na veoma dobru saradnju sa novoformiranim „Parkom prirode“.

–Za lovnu 2020/21. Lovačko udruženje „Zlatibor“ nije menjalo cenovnik divljači i usluga u lovu. Što se tiče saradnje sa Parkom prirode „Zlatibor“ nemamo nikakvih problema i saradnja se odvija u skladu sa važećim zakonskim propisima.

I. Janković
Izvor:zlatiborpress.rs/foto: ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Vakcinisaćemo dva miliona ljudi

Oglasna Tabla

Policijski čas u Beogradu od petka do ponedeljka

Oglasna Tabla

Čajetina odoleva infekciji Covid 19

Oglasna Tabla

Uvedena vanredna situacija u Varoši – neće biti Zlatarfesta!

Oglasna Tabla

Slavna srpska virusološkinja dr Ana Gligić ima optimističnu prognozu: Sledi naglo opadanje koronavirusa!

Oglasna Tabla

Na području Zlatiborskog okruga potvrđena 94 nova slučaja „covid 19“ virusa

Oglasna Tabla

Goran Stevanović: „Ovo su tri simptoma zbog kojih morate odmah da se javite u KOVID AMBULANTU, počne lako, ali se onda pogorša“

Oglasna Tabla

„Klinička slika dece ozbiljnija nego u prvom naletu virusa“

Oglasna Tabla

Nove mere: Obavezne maske, prekinut rad PU, ograničeno radno vreme ugostiteljskih objekata

Oglasna Tabla