16.7 C
Uzice
август 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI VESTI IZ OKRUGA

Lovačke priče na „Čeki kod Goluba“

Požega nije poznata samo po magli, ili onoj čuvenoj replici „alo Požega“. Ova varošica čuvena je i po velikom broju lovaca. Lovačko udruženje „Knjaz Miloš“ broji oko 450 članova i pokriva čitavu teritoriju opštine. Mada zvanično postoji lovački dom, on godinama nije u funkciji. Lovac Zoran Golubović- Golub, rešio je da za svoje prijatelje i sebe stvori kutak za čuvene „lovačke prče“. Otvorio je kafanu, koja je sada sinonim za okupljanje požeških lovaca.

Jedna šaljiva izreka kaže da su lovci grupa naoružanih ljudi, koji se kreću kroz šumu tražeći kafanu. Što se tiče požeških lovaca, oni su je sada i definitivno pronašli. Vlasnik kafane „Čeka kod Goluba“ Zoran Golubović, kaže da je osnovna ideja bila da napravi nešto, što će podsećati na pravi lovački dom.

Želeo sam da imamo mesto gde ćemo se družiti, razmenjivati iskustva i dogovarati o aktivnostima. Ostali lovci takođe su smatrali da je Požegi potrebno ovako nešto, jer većina lovačkih društava u okruženju ima svoje lovačke domove.

Mada mnogi smatraju da je lov isključivo ubijanje životinja, Golubović se ne slaže sa tim. On objašnjava da je lov mnogo više od toga.

To je ljubav prema prirodi, druženju, kao i mnogim dogodovštinama i avanturama koje lov prati. Svaki odlazak u lov podrazumeva određene rituale. To znači okupljanje u ranim jutarnjim satima na zbornom mestu, zdravicu za uspešan lov, a potom i odlazak na teren. Neretko se lovi i čitav dan, a onda se druženje nastavlja do duboko u noć“, objašnjava Golubović.

Trenutno je na snazi lovostaj zbog preživljavanja divljači i prirodne reprodukcije koja se odvija u ovom periodu. Lovna sezona počinje za nekoliko dana i jasno je sa kog mesta će ona startovati. Kako kažu lovci, sve je već spremno, ostaje samo da ih prati sreća, dobar pogled i mirna ruka.

Užice – Oglasna Tabla
Dunja Starčević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nestabilno i toplo, do 33 stepena

Oglasna Tabla

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla