Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Lončarija i umetnička keramika privlače svet

Više od tri veka u Zlakusi živi tradicija izrade zemljanih lonaca.

Zakusa kod Užica – Povila se stabla pod šljivom i jabukom u pitomoj Zlakusi pored Đetinje, a strani jezici se čuju u grnčarskom domaćinstvu porodice Savić. Tu su u proteklih desetak dana umetnici keramičari s raznih strana sveta stvarali svoja dela na 23. koloniji umetničke keramike „Zlakusa 2018”. Jedinstvenoj, jer je u njenoj osnovi vekovni lončarski zanat ovog sela, čuvena zlakuska grnčarija.

Više od tri veka u Zlakusi živi tradicija izrade zemljanih lonaca, na osoben način (oblikovanje na ručnom točku uz pečenje na otvorenoj vatri) i od osobenog materijala (pomešana glina iz sela Vranjani sa kamenom kalcitom iz Rupeljeva). Mnogi su nekad od tog zanata, prodajući lonce po vašarima i saborima, decu othranili. Ali kad je industrija u drugoj polovini 20. veka odvukla seljaka u fabrike, zaboravu je prepušten i grnčarski zanat iz Zlakuse.

Bilo je tako sve do sredine devedesetih i dolaska umetnice keramičarke Sofije Bunardžić u ovo selo. Ona je ovde osnovala koloniju, privukla umetnike iz sveta promovišući vekovni zanat, spojila tradicionalne vrednosti s modernim tendencijama u umetnosti. Onda su se i majstori u selu ponovo prihvatili izrade zemljanih lonaca i drugih posuda za tržište, za stari zanat opredeljivalo se sve više mladih. Lončarija je oživela uz umetničku koloniju koja traje 23 godine i sve je popularnija među stvaraocima iz sveta.

Ovog leta na koloniji u Zlakusi stvarali su umetnici keramičari iz devet država sa tri kontinenta: In Suk Park iz Koreje, Arijend Arend iz Velike Britanije, Karme Sera iz Španije, Muhamed Soudi iz Egipta, Đuzepe Pipo Altomare iz Italije, Ljubica Lovrenčić i Nada Benc Štuka iz Hrvatske, Alenka Gololičić iz Slovenije, Peko Nikčević iz Crne Gore, te Aleksandra Pedović i Sofija Bunardžić iz Srbije.

– Bilo je korisno i sadržajno. Umetnici su izrađivali svoja dela koristeći njima malo poznat ručni grnčarski točak, da bi na kraju te radove pekli na otvorenoj vatri, na oko 700 stepeni. Ujedno upoznali su vekovni zanat, uživali u divnoj prirodi i gostoprimstvu, probali domaća jela, posetili Sirogojno, Potpećku pećinu, Mokru Goru, užičku umetničku školu i kulturne ustanove. Oduševljeni su kolonijom, zahvalni što sam ih pozvala da učestvuju. Do sada je za ove 23 godine u radu kolonije učestvovalo oko 350 umetnika iz bezmalo 40 država – kaže neumorna Sofija Bunardžić, dodajući da će nastali radovi biti predstavljeni publici na tradicionalnoj izložbi tokom novembra u užičkoj gradskoj galeriji.

Sofija Bunardžić, osnivač kolonije umetničke keramike u selu Zlakusa (Foto S. Jovičić)

Umetnik keramičar Muhamed Soudi iz Egipta izlaže svoju keramiku u toj zemlji i inostranstvu, ima i radnju u kojoj prodaje rukotvorine. Navodi da iskustva u radu na grnčarskom točku do sada nije imao, te da je učenjem tradicionalne tehnike izrade obogatio svoj umetnički rad. U Zlakusu je, da ga poseti i upozna koloniju, dolazio egipatski ambasador. A Ljubica Lovrenčić iz Hrvatske se mimo svog redovnog posla ekonomiste bavi keramikom i priznata je umetnica. Došla je da upozna zlakusku tehniku i materijal, s tim što je interesuje i rad sa vunom, naglašava da su je opčinile zlatiborske pletilje.

Izvor:politika.rs/Autor:Branko Pejović/naslovna:lična FB arhiva Sofije Bunardžić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla