3.9 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

LJUTO NA TANJIRU, ZDRAVLJE U TELU

Začinjena hrana štiti od bolesti, ali se ne preporučuje pacijentima sa želudačnim tegobama. Kapsaicin je koristan i u borbi protiv raka jer stvara antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale.

Ko svakog dana pojede jednu ljutu papričicu, ili čeno belog luka napravio je štit za mnoge bolesti. Ovo staro narodno verovanje i naučno je potvrđeno – mnogobrojna istraživanja pokazala su da je ljuta hrana štiti od bakterija, gljivica, virusa. I ne samo to, istraživanja su dokazala da ljute namirnice „ubijaju“ ćelije raka prostate.

Ljuto u tanjiru, bilo da je čili paprika, đumbir, biber, luk ili ren, povećava energiju, jača imuni sistem, povećava budnost i koncentraciju, poboljšava cirkulaciju, potpomaže varenju i topi masne naslage.

Profesor dr Nikola Milinić, gastroenterolog u KBC „Bežanijska kosa“ objašnjava kako ljute supstance deluju na poboljšanje zdravlja:

– Ljuta, čili paprika sadrži kapsaicin koji je dokazano koristan u borbi protiv raka. On stvara antioksidanse koji neutrališu slobodne radikale, koji, inače, stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelija i izazivaju mnoge poremećaje, odnosno bolesti, kao što je nastanak tumora.

Osim papričice, poznato je i da đumbir poboljšava apetit, ublažava probavne tegobe i nadutost creva. Oštri začini poput bibera dobri su za rad srca i pospešuju prokrvljenost. Crni biber, klinčići, ren, luk i beli luk deluju antibakterijski i vrlo su korisni u borbi protiv infekcija.

U blagodetima ljute hrane ipak, ne mogu svi da uživaju. Oni koji već boluju od oboljenja gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, GERB-a, gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crevu, trebalo bi da izbegavaju bilo šta što je ljuto začinjeno.

– Sva ljuta hrana pojačava lučenje želudačne kiseline, a to opet, pojačava tegobe kod navedenih bolesti i vremenom može da pogorša i samu bolest, odnosno da dovede do krvarenja i pucanja čira kod onih koji ga već imaju – kaže dr Milinić. – Takođe, moram da naglasim da ljuta hrana ne izaziva bolesti želuca i creva, već samo može da pojača tegobe. Često se zato dešava da oni koji nisu znali da imaju čir, stignu kod lekara posle ljutih obroka, gde tek otkriju da imaju ovo oboljenje.

Ljuto, takođe, nema nikakav uticaj na lučenje žuči, kao što se često misli, jer se u žuči razgrađuju masti, pa je za nastanak kamena u žučnoj kesi, isključivo kriva masna hrana.

Kome želudac može da podnese ljutu hranu, za njega nema ograničenja u količini. Jedino se deci ne preporučuje da jedu isuviše često i puno začinjenu hranu jer njihov želudac još nije adaptiran na sve sastojke i namirnice. I kardiovaskularni bolesnici, kojih u našoj zemlji ima najviše, ne treba da izbegavaju ljuto.

– Njima se čak preporučuje da jedu malo ljuću hranu jer ona poboljšava cirkulaciju što je važno u sprečavanju razvoja začepljenja krvnih sudova koji vode u infarkt ili šlog, – napominje dr Milinić.

Izvor:novosti.rs/M.Vasiljević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krčma Sirogojno (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetlana je napustila posao programera, sada gaji krave na Zlataru i nije se pokajala

Oglasna Tabla

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla