Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ljujić: Voda za piće u Užicu bezbedna

Povodom pojave zelenih algi u priobalju jezera Vrutci, koje služi za vodosnabdevanje Užica, direktor užičkog JKP Vodovod Duško Ljujić je rekao za Danas da je to „prirodna pojava i da je voda za piće iz gradskog vodovoda potpuno bezbedna“.

Biološkom analizom uzoraka vode, koja je obavljena 27. septembra u laboratoriji tog preduzeća, kako piše u tom izveštaju, u koji je Danas imao uvid, „obojenost vode potiče od povećane brojnosti algi iz razdela Dinophyta (Dinoflagellata), rod Peridinium, zatim Cyanobacteria, zelenih algi (Chlorophyta) i žuto–zelenih algi (Xanthophyta). Udeo ostalih vrsta algi je uobičajen za ovo doba godine (silikatne alge – Bacillariophyta, Euglenophyta)“.

Dalje se navodi da se „razviće algi Dinophyta dovodi u vezu sa spoljašnjim faktorima, pre svega klimatskim – veoma visokim temperaturama vazduha tokom celog leta, niskim vodostajem, slabim ili nikakvim dotokom vode iz pritoka u jezero“.

„Povećana koncentracija ovih algi ne ometa proces proizvodnje i prerade vode na postrojenju „Petar Antonijević”, ali ukazuje na proces eutrofikacije jezera (proces unošenja hranljivih materija, usled ljudskih delatnosti, prim.autora)“, zaključuje se izveštaju laboratorije užičkog JKP Vodovod.

Ljujić dodaje da su zelene alge „prirodna pojava, koja se dešava u ovo doba godine i da je sve pod kontrolom“, te da Užičani „nemaju razloga za brigu, jer je voda iz gradskog vododova bezbedna za piće“.

„Ta lokacija je na oko tri do četiri kilometra od naših vodozahvata i apsolutno nema nikakvih opasnosti za vodosnabdevanje. I da se sve te alge pojave na postrojenju za preradu vode, našom novom tehnologijom one će sa lakočim biti uklonjene“, rekao je za Danas direktor Ljujić.

„U Vrutcima, kao i u drugim jezerima“, objašnjava, „postoje stotine vrsta algi, od kojih se koncentracija nekih naglo povećava, u zavisnosti od doba godine“.

„Ima i cijanobakterija, čiju koncentraciju kontrolišemo na 15 dana. Njihovo najveće prisutvo je trenutno na osam do devet metara ispod površine jezera. Međutim, vodu za preradu zahvatamo sa dubine od 32 metra, gde je njihovo prisustvo zanemarljivo i manje je od dozvoljene koncentracije u prerađenoj vodi za piće“, objasnio je direktor.

„Imamo modernu fabriku za preradu vode i kvalitetan monitoring na Vrutcima tako da, što se tiče kvaliteta i količine vode, Užičani nemaju razloga za brigu“, tvrdi direkor užičkog Vodovoda.

Izvor.danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ружић о мерама против насиља у школама: Биће повећан број педагога и психолога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Биће крцато и весело: Златибор за Нову годину чека 50.000 гостију и пола естраде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уређен центар не значи да је Златибор изгубио душу: три краве безбрижно шетају Краљевим тргом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Када замирише кућа на: цимет ролнице, идеално за новогодишње празнике ( РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријава за вантелесну оплодњу са увезеним репродуктивним материјалом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пробни тест 24. марта – све промене у полагању које чекају осмаке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пијачари без фискалних каса до краја 2023. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

За Међународни дан планина награде најбољима у ПСС: Најбоље друштво „Рујно“ Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

ТО Златибор на шестој Туристичкој конференцији „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА