Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Ljubiša Virić: Za opstanak na selu značajna podrška lokalne zajednice

„Od 1970. godine sam non-stop za volanom“, započinje priču Ljubiša Virić iz Krive Reke. „Za 48 godina nikada nisam imao „kiks“ u saobraćaju, niti sam duvao balon. Ni dan – danas me ne zaustavlja milicija. Kad sednem za volan nikad nisam koristio alkohol, ni danas ga ne koristim. Imao sam kamion koji sam prvenstveno koristio za nabavku stočne hrane i prevoza stoke“.

U to vreme pa do devedesetih Ljubiša se bavio tovom stoke: bikova, krava, ovaca i svinja. Imao je preko hiljadu tovnih piladi. Od stoke koja se pripremala leti, zimi se vršila prerada i sušenje. U proizvodnji je učestvovala cela porodica, supruga, sinovi i snahe. Pored toga bavili su se i proizvodnjom mleka. Predavali su dnevno 150 litara.

Međutim, sada je situacija sasvim drugačija. Zbog loše računice u poslovanju, Ljubiša se danas bavi samo ovčarstvom. Pomažu mu sinovi Milomir i Milija sa svojim porodicama.

„2017. godine otišli smo u Sjenicu i kupili 50 sjeničkih umatečih ovaca. To smo uradili uz pomoć opštine Čajetina koja nam je izvršila povraćaj od 50% sredstava, što nam je uveliko pomoglo u kupovini grla“, objašnjava Milija, mlađi Ljubišin sin. „Odlučili smo se za ovu rasu jer smatramo da je dosta otpornija i izdržljivija za ovo naše planinsko podneblje. Daje dobar kvalitet mesa, a i vuna je kvalitetna, dobija se četiri kilograma vune po ovci. Plodnost ovaca je izuzetno dobra. Jagnje se dva puta godišnje i pretežno ojagnje po dvoje jagnjadi“.

Virići imaju i dva umatičena ovna koja su nabavljena na sajmu ovaca, takođe u Sjenici. Jedan ovan je od prošle, a drugi od ove godine. Od prošlogodišnjeg ovna ostavljeno je desetoro ženskih jagnjadi, a od ovogodišnjeg jagnjenje je još u toku. Preko cele godine ovce su na paši, jer Virići imaju dosta pašnjaka, što se i odražava na kvalitet ovaca i jaganjaca. Planovi za dalje su da se stado uveća bar do sto grla. Pošto u domaćinstvu živi trinaestoro čeljadi imaće ko i da radi, tako da ovo seosko domaćinstvo ima budućnost.

„Zahvaljujući opštini Čajetina koja je pomogla razvoj infrastrukture u ovom selu, uveliko nam je pomogla opstanak ovakvih domaćinstava kao što je naše“, zaključuje Milija Virić i stoji iza ovoga što je rekao.

Izvor:zlatiborpress.rs/Autor: Miroslav Vesović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Ere počele sa selektovanjem otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

Oglasio se SZO povodom glasina da beli luk pomaže protiv koronavirusa

Oglasna Tabla

Sportski klubovi se privikavaju na novi način finansiranja

Oglasna Tabla

Požari u Priboju

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih u javnom sektoru za procenu vrednosti javne imovine

Oglasna Tabla

Aleksandar (10) nema ni struju, ni vodu, uči pod svećom, kupa se u zarđalom loncu, a na sve to još i kaže „nemam pravo da se žalim“

Oglasna Tabla

Užice konsolidovalo svoj budžet: Vreme je za preobražaj užičkog centra i Starog grada

Oglasna Tabla

Beogradski fond za političku izuzetnost i Užice u projektu za razvoj grada

Oglasna Tabla

Danas vedro, sunčano i prijatno vreme, do 16 stepeni

Oglasna Tabla