Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ljubavni ples pegavih lepotica U SRED GRADA: Pastrmke se mreste na toku Đetinje kroz Užice, ali sve bi bilo lepše da je reka čistija

Na toku reke Đetinje kroz Užice ovih dana prizori koji se ne viđaju nigde više u Srbiji i koji će obradovati sve ribolovce, naročito one koji vole da pecaju salmonidne vrste riba.

Ivan Bakić sa jednom od potočnih pastrmki sa Đetinje/foto:privatna arhiva

 

U samom centru grada mresti se potočna pastrmka. Na potezu od kupališta Plaža pa par stotina metara naniže primetno je petnaestak bojišta – mrestilišta na kojima „ljubavni ples“ igra sijaset rečnih pegavih lepotica. Na svakom od bojišta nalazi se od tri do šest kapitalnih primeraka pastrmke, dugih od 45 do 60 centimetara i mnoštvo manjih polno zrelih jedinki.

-Đetinja kao planinska reka ima izobilje hrane u vidu vodenih insekata i njena temperatura pogoduje potočnoj pastrmci. Uz nju, kako u gornjem toku kroz kanjon, tako i kroz Užice, Đetinju nastanjuje i velika populacija mladice i lipljena. Radi se o tri najplemenitije ribe na svetu i malo koja reka u Srbiji se može da podičiti da ih sve ima, ali nijedna u centru grada, – priča za „Blic“ Ivan Bakić, predsednik Udruženja „Alasi sa Đetinje“ koji volonterski čuva reku.

Lipljen sa Đetinje/foto:privatna arhiva

 

U kanjonu Đetinje pre ulaska u Užice, kaže Bakić, ima mladica dugih i preko jednog metra, odnosno težiš od 10 kilograma. Rekom kroz grad vladaju one manje od tri do pet kilograma. Lipljeni kapitalci su dugi i više od pola metra, dok su među ulovljenim potočnim pastrmkama one od 20 do 30 centimetara. One veće su mnogo lukavije i ređe se hvataju.

Ovoliki broj salmonida nisu posledica poribljavanja, jer je u Đetinju riba ubačena poslednji put pre deceniju i po, nego čuvanja ribljeg fonda i poštovanja pravila „uhvati i pusti“. Zato, svi koji koji bi sa strane da dođu Užice i u centru grada pecaju velike primerke plemenitih riba moraju biti svesni da će svaku ulovljenu ribu morati da vrate.

Na Đetinji važi režim „uhvati i pusti“: Ivan Bakić sa ulovljenom mladicom/foto:privatna arhiva

Osim ribočuvarske službe, čuvari blaga Đetinje su i užički ribolovci, uglavnom mlađi „mušičari“ i „varaličari“ koji ne samo poštuju režim nego i nadziru da li će se neko polakomiti i odneti ulovljenu ribu.

Centar Užica bi bio ribolovački raj, samo kad bi Đetinja bila čista reka. Ona to i jeste do ulaska u grad.

-A u gradu pa naniže u nju se ulivaju gradska kanalizacija i divlji kanalizacioni priključci koji su sprovedeni direktno u reku. Jedan pokušaj izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda je propao, nadamo se da će ovaj drugi o kome se priča uspeti. U poslednjih par godina imali smo dva pomora ribe zbog zagađenja reke, i nijednom nam gradska vlast nije dala odgovor ko je zagađivač, – prenosi Bakić.

Đetinja kroz Užice zagađena fekalijama/foto:privatna arhiva

Kanjon Đetinje je proglašen za pešačku stazu i da bi se kroz njega zaustavio saobraćaj u naselju Turica postavljena je rampa.

-Pokušavamo da ubedimo gradske vlasti da uklone tu rampu jer ona spečava ribočuvare da automobilom nadziru reku, takođe i sve savesne ribolovce koji čuvaju riblji fond i nadziru potencijalne ribokradice. U kanjonu se dešavaju odroni koji mogu da dovedu do neželjenih posledica, a u tom slučaju kada se mora reagovati brzo vatrogasna ili vozila hitne pomoći moraju čekati da neko dođe i podigne rampu, – kaže predsednik Udruženja „Alasi sa Đetinje“.

 

Izvor:blic.rs/V.Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА