ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ

Ljubav prema konjima nasledio od babe (VIDEO)

Bogdan Milinković, semegnjevac sa Zlatibora već 23 godine bavi se uzgojem konja. Ljubav prema ovim plemenitim životinjama rodila se još od malih nogu. Naime, baba Stana se još 50 – ih godina prošlog veka bavila rentiranjem konja turistima i vožnjom zapregama. Ona je ovu ljubav usadila svojim sinovima, a kasnije i unucima. Danas, njen unuk Bogdan na Zlatiboru ima štalu sa ukupno 16 grla. To su pretežno bosanski brdski konji. Oni su jako otporni na bolesti i na surove uslove života.

„Ova rasa je nastala ukrštanjem azijsko- mongolskog konja i šumskog konja i jednim delom arapskog konja. Od prethodna dva je nasledio izdržljivost i snagu, a od arapskog plemenitost i temperamentost“, stručno nam objašnjava Bogdan.

Osim gena koje konj nosi za njihovu plemenitost veoma je bitno da se obezbede ambijentalni uslovi i posebna nega i pažnja.

„Ja imam dobru drvenu štalu sa patosom koju redovno provetravam. Patos služi kao podloga na kojoj konj stoji i urađen je pod padom zbog lakšeg čišćenja. Štala je suva, čista i topla. Redovno timarim konje, a pored sena u zimskom periodu dajem im i žitarice, kukuruz i zob. Kada radi bitno je da konj ima redovno potkivanje, a period kada odmara potkivanje nije potrebno“.

Bogdan se bavi i dresurom konja i školom jahanja. Još dok je ždrebe počinje dresura u smislu vođenja, stavljanja ulara i pomalo sedla i uzde. Uči se da prima komande, da zna kada se hrani i da prihvata čoveka kao gazdu. Veoma je bitno da je oprema kvalitetna, da su sedlo i am udobni, da ne bi žuljalo konja, jer bi ga to ometalo i teže bi slušao komande.

„Školu jahanja imam od 1999. godine, a kasnije sam položio i za instruktora jahanja. U isto vreme ja sam i pedagog, jer moje znanje umem dobro da prenesem i na učenike. Neka od dece koja su bili početnici kod mene, danas jašu konje u elitnim školama kod nas i u svetu. Uzrast polaznika je od tri do 50 godina životne dobi. Moji polaznici su prvenstveno zadovoljni mojom posvećenošću i načinom na koji im ja predstavljam ovaj sport“.

Bogdan ima drvene saonice i fijakere. Sve to koristi u turističke svrhe. Za očuvanje autohtonih rasa država daje po 30.000 dinara za priplodna grla bosansko- brdskog konja.

„Ja dobijam godišnje 60.000 dinara za dva konja, pastuva i kobilu“.

U budućnosti Bogdan vidi sebe kao odgajivača ovih lepih životinja i kao veterinara koji će se baviti njihovom negom i lečenjem. Porodična tradicija se nastavlja, s tim što je i njegov sin Kosta koji ima pet godina zavoleo i naučio da jaše konja.

Autor:Miroslav Vesović

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)