Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Листе чекања и за возачки испит?! И по месец и по, полажите што пре! Обука папрена а тек ће бити! Ауто-школе траже ову цену

БЕОГРАД – На полагање возачког испита у српским ауто-школама чека се и по месец и по дана, а до застоја долази јер нема довољно лиценцираних испитивача.

Као да листе чекања нису довољне, представници ауто-школа траже и поскупљење обуке. Тако би уместо досадашњих 94.000 динара, колико кошта просечна обука, цена могла да буде и до 130.000.

У најбољем случају, будући возачи до своје дозволе могу да дођу за три месеца, али сада то више није случај, с обзиром на дугачке листе чекања због мањка испитивача, које у ауто-школе шаље МУП.

Полазници ауто-школа су у проблему, јер многи од њих током паузе морају да уплате понеки додатни час. “Ми добијамо редовне и ванредне термине за полагање, тада и долазе испитивачи. Колико дуго се чека на полагање, не зависи од нас, јер испитиваче шаље МУП”, кажу из ауто-школе за Еуронеwс.

Будуће возаче очекују и поскупљења

Минималну цене обуке за будуће возаче одређује Влада, а она је последњи пут коригована 2012. године. Тренутно, цене се крећу од 60.000 до 100.000 динара.

Иако је горња граница отворена, односно ауто-школа може да одлучи колико ће максимално наплаћивати, већина њих се труди да обука буде што јефтинија, како би имали што више полазника.

Ипак, то није довољно.

Колико сада кошта обука?

Цене обуке варирају од школе до школе, али је просечна цена по теоријском часу око 450 динара. “Пакет” се састоји од 40 часова, што је укупно 16.000 динара. Потом следи практична обука, која по часу кошта више – 1.700 динара. За потребних 40 часова, то је трошак од 68.000 динара. На то треба додати и трошкове обуке из прве помоћи, лекарског прегледа, а потом и теоријског и практичног испита. Такође, будући возачи треба да плате и две таксе за МУП, од којих једна кошта 800, а друга 1.000 динара.

Када се све сабере, будући возачи у просеку треба да издвоје око 94.000 динара како би дошли до дозволе.

Како је за Еуронеwс рекао председник Привредне коморе ауто-школа Слободан Милошевић, они су тражили од владе повећање цена, јер тренутне нису исплативе.

„Да би ауто-школа могла да повећа зараде инструктора и покрије остале трошкове – закуп полигона, локала, цене морају да се повећају. Економски исплатива цена је 120.000 до 128.000 динара, колико смо тражили“, рекао је он.

Да је поскупљење потребно сматрају и инструктор још једне ауто-школе у Београду. Он истиче да су од 2012. године, када је последњи пут поскупела обука, скочиле цене свега – од горива, преко одржавања возила, па до плата радника.

Курир.рс/Еуронеwс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће

Градски културни центар прикључио се акцији „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Део центра Ужица данас без електричне струје

XVI Полицијада „Златибор 2023“

Нелегално оружје може се предати још данас и сутра без икаквих последица

У ужичком породилишту рођене четири бебе

Временска прогноза за среду 7. мај