OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Likovni konkurs za osnovce iz Sevojna, učenike od V do VIII razreda

Višegodišnji organizator kulturnih događaja u Sevojnu, Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ iz Sevojna, u saradnji sa OŠ „Aleksa Dejović“ a pod pokrovitelјstvom Gradske opštine Sevojno, u sklopu projekta za realizaciju programa za omladinu organizuje

Nagradni likovni konkurs na temu: Od predaka mi vera ostala.

Propozicije konkursa:

 1. Pravo učešća imaju učenici od V do VIII razreda osnovih škola rođeni na teritoriji Sevojna, ili koji pohađaju školu u Sevojnu
 2. Tema je data okvirno a tiče se dve sevojničke crkve: „stare“, crkve brvnare posvećene Sv. arhangelu Mihailu , i „nove“ posvećene Sv. Georgiju. Želјa nam je da upotrebite vašu stvaralačku energiju na vizuelno predstavlјanje nečega što je vama upečatlјivo u vezi ove dve crkve a što biste, možda, ispričali nekom strancu koji dođe u Sevojno: arhitekturu, detalј enterijera specifičan, ili prepoznatlјiv za jednu od ove dve crkve, zamišlјeni trenutak iz istorije ili nešto slično.
Stara crkva brvnara u Sevojnu

Nadamo se da ste upoznati sa činjenicom da je crkva brvnara u Sevojnu bila prvi sakralni objekat na teritoriji Užica, i da su tadašnji Užičani dolazili peške, putem koji su napravili najviše iz tih razloga, na bogosluženja u Sevojno. U tu svrhu, oko crkve bile su podignute i sobrašice, a legenda o tome kako je izgrađena prva crkva u Sevojnu ima podlogu i u istorijskim zbivanjima vezanim za opšte prilike u Srbiji tog doba. Crkva Sv. Gerija, iako novijeg datuma , ima, po istoriju umetnosti, interesanta  živopis, a arhitektura koja dominira užim centrom Sevojna izuzetne je lepote.

 • Tehnika i formati radova nisu striktno određeni: sve je prepušteno vašoj kreativnost i načinu na koji se najbolјe izražavate ili smatrate da će vam pomoći da na najbolјi način predstavite svoju ideju: od drvenih bojica, olovke, tuša, akvarela, tempere, ulјa , plastelina ili nekog drugog materijala. Fotografije i video radovi su isklјučeni.
 • Radovi moraju biti urađeni islјučivo samostalno: bez pomoći roditelјa, prijatelјa,  ili nastavnika.
 • Rok za predaju radova ( radove predati nastavniku likovne kulture, Goranu Markoviću) je petak, 10. maj. Na poleđini rada upisati: Ime i prezime, razred, kontakt telefon i e- mail adresu. Za vajarske radove:  od nastavnika ćete dobiti broj rada pod kojim je predat, a on će upisati vaše podatke pod istim brojem u evidencioni list konkursa.
 • O pobednicima radova odlučivaće stručni žiri koga čine dva člana udruženja organizatora i profesor Umetničke škole Užice.
 • Dodelјuju se tri nagrade za najbolјe radove , a imena nagrađenih učenika biće objavlјena javno: na oglasnoj tabli škole „Aleksa Dejović“,  na portalu Gradske opštine Sevojno,portalu Pasaž (pasaz.rs), na fb strani škole Aleksa Dejović, na blogu Sevojnocity Magazin, fb strani Naše Sevojno.
 • Nagrada za najbolјe radove je besplatan  jednodnevni izlet u organizaciji Udruženja, a u saradnji sa Crvenim krstom Užice koji će nam dati na raspolaganje komforan auto i vozača (bitno zbog roditelјa). Planirana je poseta novoj, najvećoj zgradi biblioteke u Srbiji: Narodnoj biblioteci u Čačku, a nakon toga obilazak manastira u Ovčarsko kablarskoj klisuri: Sretenje i Sveta Trojica na kablarskoj strani, a potom prelazimo na drugu stranu klisure do Nikolјa, Jovanja i na kraju se penjemo do Uspenja odakle se pruža jedinstven  pogled na jezero i klisuru.

Plan nam je da nešto novo vidimoda naučimoda se lepo provedemo,a usput ćemo da učimo i osnove estetikefotografije ( obezbeđen profesionalni fotoaprat na kome se možete oprobati) , a i zajedno ćemo snimiti kratak materijalza video sa ovog izlegaFotografije i video (nakon montažedobijate na korišćenje po želјi ( da kačite na vaše fb iinstagram profile), pa ćemo uz obilјe lepih trenutaka (zajedno ćemo se potruditi da nam bude lepo), i novih saznanjaimati i ovekovečene uspomene koje ćemo podeliti sa ostalima.  Za roditelјe je bitno da kažete i da garantujemo da nećetebiti gladni i žednijer ćemo se i za taj deo provoda pobrinuti.

 • Sve radove, nakon objavlјivanja rezultata, postavlјamo kao jednu lepu izložbu u holu škole! Na ovaj način  vaš rad postaje dostupan i kao inspiracija drugima, a ujedno ćete imati uvid u način na koji su vaši drugovi prestavili istu temu.
 • O terminu izleta ćemo sa dogovoriti sa nagrađenim učenicima (da zajedno uskladimo slobodno vreme i obaveze) a realizovaće se do početka juna.
 • Dodatne iformacije i pitanja  možete dobiti i mejlom: minimassev1@gmail.com

Izvor:pasaz.rs/Mirjana Milićević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Kon: Ovo je nedelja maksimuma zaraze

Oglasna Tabla

Rusija napravila lek protiv Kovida — jesenjeg talasa neće biti

Oglasna Tabla

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Oglasna Tabla